Skip to main content
Omnibionta_nl_BE_logo
Selecteer een regio
nlBE

Het eerste trimester van de zwangerschap

Gedurende de eerste 12 weken van je zwangerschap (ook wel het eerste trimester genoemd) wordt de eicel bevrucht en migreert via de eileiders naar de baarmoeder, waar de organen, de hersenen, het hoofd en de ledematen van het embryo zich ontwikkelen. U merkt misschien dan al de eerste tekenen van uw zwangerschap door hormonale en fysiologische veranderingen, omdat in deze fase van de zwangerschap het embryo zich snel ontwikkelt door celdeling. Er ontstaan ​​nieuwe structuren. En dat heeft natuurlijk effect op hoe je je voelt. De mate waarin u uw zwangerschap in het eerste trimester waarneemt is persoonlijk en verschilt van de ene persoon tot de andere. Dus als we nu enkele typische zwangerschapstekenen of symptomen beschrijven, betekent dit niet noodzakelijk dat ze allemaal op jou van toepassing zijn.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw gynaecoloog.

Zwangerschapssymptomen in de eerste weken

Het klassieke zwangerschapssymptoom is ochtendmisselijkheid, die ook gepaard kan gaan met braken. Ook je reukvermogen kan door de hormonale verandering wijzigen, waardoor je ineens dingen die je voorheen lekker vond niet meer kunt verdragen. Sommige vrouwen merken ook een gevoel van spanning in de borsten of een trekkend gevoel in de buik. Sommigen moeten in deze periode vaak naar het toilet om hun blaas te legen. Hoeveel u van de zwangerschapssymptomen ondervindt, hangt ook af van uw persoonlijke situatie. De hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot vermoeidheid, pijn in de borsten, buikpijn en emotionele schommelingen.

Innestelingsbloeding? Geen paniek!

Ongeveer twee weken na de bevruchting treedt bij sommige vrouwen een bloeding op als het ei zich in het slijmvlies van de baarmoeder nestelt. Implantatiebloeding kan gemakkelijk worden verward met menstruatiebloeding. De oorzaak is echter niet de afstoting van de bevruchte eicel, maar eerder kleine verwondingen aan de bloedvaten die optreden wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Innestelingsbloeding gaat zelden gepaard met pijn en duurt meestal twee tot drie dagen. Als u het niet zeker weet, kan uw gynaecoloog u helpen uw zorgen te verduidelijken.

Lichamelijke veranderingen in het eerste trimester van de zwangerschap

Zich anders voelen, drukt heel goed uit wat er in je lichaam gebeurt in de eerste weken van de zwangerschap. In het eerste trimester migreert de bevruchte eicel via de eileiders naar de baarmoeder. In de loop van de eerste 8 weken worden de interne organen van het embryo al gevormd. Hoewel je aan de buitenkant niet veel van je zwangerschap kunt zien, werkt het lichaam inwendig op volle snelheid en past het zich op vele manieren aan je zwangerschap aan. Het is dus niet verwonderlijk als je je moe of uitgeput voelt want hormonale veranderingen kunnen in de eerste weken misselijkheid, braken of stemmingswisselingen veroorzaken. Aan het einde van het eerste trimester ziet u op de echografie al een kleine mens waarin alle organen zijn aangelegd.

Hoe lang duurt het eerste trimester?

Met het eerste trimester wordt inderdaad de eerste 12 weken van de bevruchting bedoeld, een cruciale periode waarin alle essentiële organen worden aangelegd.

Onderzoeken in het eerste trimester van de zwangerschap

Als uw gynaecoloog de zwangerschap heeft bevestigd, kunt u direct daarna een afspraak maken voor het eerste onderzoek.

Dit omvat een uitgebreid consult en een gezondheidscheck waarbij bloed en urine worden onderzocht en uw gewicht wordt bepaald. Tijdens het eerste onderzoek wordt meestal ook een zwangerschapsboekje verstrekt. Het eerste echografisch onderzoek vindt plaats tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap. Op de echo zie je je baby voor het eerst en hoor je diens hartje kloppen.

Oefening in het eerste trimester van de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap is sporten goed voor je. Het kan zelfs zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen verminderen. Het is belangrijk dat jij je er prettig bij voelt. En, zoals altijd, moet je naar jezelf en je lichaam luisteren.

Wat te vermijden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap?

Stoppen met roken en geen alcohol drinken is aanbevolen tijdens uw zwangerschap. Als u medicijnen gebruikt, bespreek dan met uw gynaecoloog of u deze medicijnen kunt blijven gebruiken tijdens de zwangerschap.

Dieet in het eerste trimester van de zwangerschap

Een gezond, gevarieerd en evenwichtig dieet wordt ook in het eerste trimester van de zwangerschap aanbevolen. Bijvoorbeeld een dieet dat volkoren granen, gezonde vetten, fruit, groenten, vis, vlees en eieren bevatten. Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan vitamines en mineralen toe. Als je vegetariër of veganist bent, bespreek dit dan met je gynaecoloog. Het wordt aangeraden aan zwangere vrouwen op te letten met rauw dierlijk voedsel. Vormkaas, rauw vlees en vis, rauwe eieren en producten die rauwe ingrediënten bevatten, zijn afgeraden tijdens de zwangerschap.

Ook wordt aangeraden om uw koffiegebruik tot maximaal twee tot drie kopjes per dag te beperken.

De inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap is heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van uw baby. Omnibionta® Pronatal "Van Kinderwens tot vroege zwangerschap" is speciaal afgestemd op uw behoeften vanaf kinderwens en tijdens het begin van de zwangerschap.