Skip to main content
Omnibionta_nl_BE_logo
Selecteer een regio
nlBE

Foliumzuur tijdens de zwangerschap - daarom is het zo belangrijk

Uw gynaecoloog heeft u waarschijnlijk geadviseerd om tijdens uw zwangerschap gezond en evenwichtig te eten. Dit betekent onder andere dat u voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Misschien wist je al dat foliumzuur een belangrijke micronutriënt is - niet alleen voor jou en je ongeboren kind, maar ook na de geboorte van je baby.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een in water oplosbare B-vitamine (ook wel vitamine B9). Het lichaam kan het niet zelf aanmaken en moet het dus via de voeding opnemen. De wetenschap maakt onderscheid tussen natuurlijk voorkomend foliumzuur en synthetisch geproduceerd foliumzuur, dat het lichaam eerst moet omzetten in actief folaat om bruikbaar te zijn.

De rol van foliumzuur in de gezondheid en ontwikkeling van kinderen

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij tal van stofwisselingsprocessen in het lichaam. De vitamine is onder andere betrokken bij de groeiprocessen van moederlijk weefsel tijdens de zwangerschap en bij de celdeling. Het immuunsysteem heeft ook foliumzuur nodig voor een gezonde immuunfunctie. Het is vooral belangrijk voor de vorming van aminozuren, de bouwstenen van alle eiwitten. Daarnaast is foliumzuur samen met vitamine B12 essentieel voor de vorming van rode bloedcellen in het beenmerg.

Aangezien de belangrijke ontwikkelingsstappen van uw baby plaatsvinden tussen de 22e en 28e dag na de conceptie, wordt er aangeraden dat u voldoende folaat inneemt vanaf het moment dat u kinderen wilt krijgen. Want juist in deze eerste weken ontstaan de hersenen en het ruggenmerg en sluit de neurale buis. Ook in het verdere verloop van de zwangerschap is voldoende foliumzuur van belang. Foliumzuur speelt ook een centrale rol door de groei van de placenta te ondersteunen en is daarom belangrijk voor de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap. Tijdens de borstvoeding krijgt de baby onder andere foliumzuur uit de moedermelk.

Welke voedingsmiddelen zijn bijzonder rijk aan foliumzuur?

Het eten van een dieet dat rijk is aan folaten is niet zo moeilijk als je weet welke voedingsmiddelen er van nature rijk aan zijn. Alle groene bladgroenten, vooral spinazie, worden bijvoorbeeld beschouwd als een bijzonder goede bron van foliumzuur. Dit verklaart ook de naam van foliumzuur, want het Latijnse woord voor blad is “folium”. In België is de inname van foliumzuur via de voeding vaak te laag, wat voornamelijk te wijten is aan onvoldoende consumptie van groenten.

Naast groene bladgroenten zijn goede bronnen van foliumzuur ook:

  • Sla, tomaten, kool

  • Aardappelen

  • Fruit zoals sinaasappels

  • Noten

  • Peulvruchten

  • Tarwezemelen en volkorenproducten

  • Eigeel

Hoewel lever een zeer goede bron van foliumzuur is, is het beter om het tijdens de zwangerschap te vermijden. De reden: de lever kan meer vitamine A bevatten dan wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Aanbevolen inname van foliumzuur

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om minimaal 1 maand voor de conceptie en minstens tot 12 weken (3 maand) na de conceptie dagelijks 400 microgram (µg) foliumzuur supplement in te nemen.

Dek de toegenomen vraag naar foliumzuur af

Het is waar dat de verhoogde waarden kunnen worden opgevangen met een dieet rijk aan folaten. Dit is echter in de praktijk soms moeilijk uitvoerbaar, omdat er zeer grote hoeveelheden folatenrijke voedingsmiddelen geconsumeerd zouden moeten worden. Hier is slechts één voorbeeld om dit te illustreren: Om jezelf te voorzien van voldoende foliumzuur via voedsel alleen, zou je ongeveer 14 middelgrote sinaasappels (550 µg foliumzuur) per dag moeten consumeren. 1 middelgrote sinaasappel bevat 39,3 µg folaat.

Experts als de WHO raden daarom aan om voedingssupplementen te gebruiken die foliumzuur in capsules, tabletten of poedervorm bevatten en specifiek een tekort aan foliumzuur voorkomen. Speciaal hiervoor is er het 3-fasen product van Omnibionta® Pronatal. Het voordeel van het assortiment is dat het is afgestemd op de specifieke behoeften voor, tijdens en na de zwangerschap. Omnibionta® Pronatal "Van Kinderwens tot vroege zwangerschap" zorgt voor uw speciale behoeften op het moment dat u kinderen wilt, vanaf het begin van de zwangerschap tot het einde van het eerste trimester van de zwangerschap; Het ondersteunt je in het begin van de zwangerschap (1e trimester), omdat het helpt bij het opbouwen van een effectieve foliumzuurspiegel en daarnaast Foliumzuur Plus bevat, een bijzondere combinatie van foliumzuur en Metafolin®, en choline. Vanaf de 13e week, wanneer de organen van uw baby op hun plaats zijn en een snelle groeifase begint, kunt u overstappen op Omnibionta® Pronatal "Zwangerschap". Het ondersteunt jou en je baby met Foliumzuur Plus, DHA (omega 3-vetzuur) en tien vitamines - waaronder vitamine D. Het bevat ook jodium, ijzer, selenium, magnesium, zink en luteïne.

U kunt het beste met uw gynaecoloog praten over de hoeveelheid foliumzuur - bijvoorbeeld in de vorm van tabletten - die u moet nemen. Omdat zij/hij u en uw individuele woon- en voedingssituatie het beste kent.

Maak volledig gebruik van foliumzuur

Sommige vrouwen kunnen conventioneel foliumzuur niet volledig gebruiken en omzetten in foliumzuur. Of u een van die vrouwen bent die foliumzuur niet volledig kan gebruiken, kunt u alleen met een speciale test van een arts achterhalen. Om de opname te optimaliseren is Omnibionta® Pronatal het enige 3-fasen product dat de speciaal ontwikkelde vorm van foliumzuur Metafolin® bevat. Metafolin® is direct beschikbaar voor uw lichaam - zonder dat het vooraf moet worden omgezet. Alle Omnibionta® Pronatal-producten bevatten Metafolin® - de respectieve hoeveelheid wordt aangepast aan de behoeften tijdens de verschillende fasen van uw zwangerschap.