Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Kies ik voor borstvoeding?

Borstvoeding is het beste voor de gezondheid van je baby. Het heeft heel wat praktische voordelen. We zetten even alles op een rijtje.

Borstvoeding is goed voor je baby

Vele (inter)nationale gezondheidsorganisaties, zoals Kind&Gezin en de Wereldgezondheidsorganisatie bevelen borstvoeding aan, vooral tijdens de eerste zes maanden na de geboorte.

 

Daar zijn enkele goede redenen voor: 

·         De kracht en de samenstelling is jouw borstmelk niet alleen nutritioneel perfect aangepast aan jouw baby – op voorwaarde dat je een gezonde levensstijl naleeft1 - ze bevat ook antistoffen die bescherming bieden tegen infectie en allergieën.

·         Borstmelk is gemakkelijk verteerbaar waardoor baby's minder last hebben van winderigheid en diarree en minder snel geconstipeerd worden.

·         Onderzoek suggereert dat deze kinderen minder zwaarlijvig zijn tijdens de kinderjaren en later als volwassene.

1 Opletten met medicatie, alcohol en andere genotsmiddelen.

Borstvoeding is goed voor mama's

Borstvoeding is niet alleen gratis, gemakkelijk beschikbaar en op de juiste temperatuur, je verliest ook geen tijd met flesjes te steriliseren en melk voor te bereiden. Nog beter: borstvoeding kan helpen om je oude figuur terug te krijgen. Bij borstvoeding wordt het hormoon oxytocine geproduceerd waardoor de baarmoeder terug haar normale grootte inneemt. Borstvoeding op zich verbruikt een indrukwekkende 500 extra calorieën per dag - en dit allemaal terwijl je neerzit! Er is nog meer goed nieuws: er bestaat ook wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat borstvoeding het risico op het ontwikkelen van borst- of eierstokkanker lichtjes doet dalen2.

http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/ovarian-cancer/risk-factors#heading-Twenty 

Borstvoeding: de uitdagingen

Toch is borstvoeding niet altijd gemakkelijk:

    • Als je baby om de een of andere reden moeite heeft om zich te voeden, kan dit een effect hebben op je melkproductie want de melktoevoer is gerelateerd aan de behoefte van de baby.

    • Eén van de belangrijkste redenen waarom vrouwen stoppen met borstvoeding heeft echter te maken met lichamelijk ongemak, veroorzaakt door pijnlijke en gekloofde tepels, verstopte melkkanaaltjes of infecties. Tijdens je zwangerschap kan je alvast wat borstvoedingstechnieken bekijken zodat je weet wat je kan doen om dat soort problemen te vermijden. Als er zich toch problemen voordoen, dan kan een vroedvrouw of lactatiedeskundige je helpen.

    • In enkele zeldzame gevallen is het ook beter dat je geen borstvoeding geeft. Dat geldt voor bepaalde ernstige aandoeningen zoals hiv, tuberculose of ernstige anemie of wanneer je bepaalde geneesmiddelen inneemt die bijwerkingen kunnen hebben op je melkproductie. Bespreek het met je arts als je twijfelt.

 

Ben je van plan om borstvoeding te geven of geef je al borstvoeding? We lijstten enkele praktische stijltips voor mama’s die borstvoeding geven op.