Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Tot rust komen na de geboorte

Na de duizelingwekkende emoties bij de geboorte van baby, sta je waarschijnlijk vrij snel terug met beide voeten op de grond. Hoe zorg je ervoor dat je tot rust komt? 

Je gevoelens zijn perfect normaal

Maak je geen zorgen, die veranderende emoties zijn perfect normaal als je onlangs mama geworden bent. Het heeft enerzijds te maken met de daling van bepaalde zwangerschapshormonen die een invloed hebben op je stemming, en anderzijds met de grote uitdaging om ineens een mama te zijn.

Het is niet altijd even gemakkelijk voor nieuwe mama’s

Een voedingsroutine vinden, het huilen van je baby proberen te begrijpen, je verantwoordelijkheden als ouder leren aanvaarden ... en dat allemaal met een chronisch slaapgebrek. Het valt niet te onderschatten, dus wees terecht trots op alles wat je tot nu toe hebt bereikt. Ook al geniet je volop van je kindje, het is ook perfect mogelijk dat je af en toe even alleen wil zijn in deze periode. Voel je er dus beslist niet schuldig over.

Goed voor iedereen

Tijd voor jezelf vrijmaken komt het hele gezin ten goede. Wanneer je uitgerust bent, heb je meer energie en beleef je meer plezier aan het verzorgen van je baby. Op die manier kunnen jullie elkaar veel beter leren kennen. Opnieuw tijd voor jezelf maken zonder je baby is belangrijk voor je emotionele gezondheid en eigenwaarde - en als jij je gelukkig en goed voelt in je vel, is je baby ook eerder geneigd om gelukkig te zijn. Het laat de baby ook toe om met de andere leden van het gezin een relatie op te bouwen.

Tips om tijd vrij te maken

• Spreek met je partner regelmatige tijdstippen af waarop je partner alleen kan zijn met de baby, bijvoorbeeld een aantal uurtjes na het werk of tijdens het weekend. Daardoor leren zij elkaar beter kennen, helpt het jou op de lange termijn met de verzorging van jullie baby en versterkt het de familieband.

• Las elke dag één (of meerdere) momenten in om even uit te rusten met een boek of tijdschrift, wat muziek, een aflevering van je favoriete tv-serie, … In het begin zal je misschien liever in de buurt van je baby willen blijven door bijvoorbeeld in een andere kamer te gaan zitten. Nadien – wanneer jij en je baby aan de nieuwe situatie gewend zijn geraakt – kan je op sommige dagen wat langere rustmomenten inplannen om met een vriendin af te spreken, een wandeling te maken of een namiddagje te gaan shoppen.

Plan dingen goed op voorhand zodat je iets hebt om naar uit te kijken, zoals een vaste yogales of een wekelijks bioscoopbezoek. Als er familieleden in de buurt wonen, vraag hen dan om te babysitten. De meeste grootouders, tantes, neven, … zullen graag een handje toesteken.

• Let op! Trap niet in de klusjesval. Je rustmoment is voor jou en niet voor de wasmand, de stofzuiger , … Vermijd klusjes en doe iets dat je echt leuk vindt. Je verdient het!

De overgang van koppel naar gezin is waarschijnlijk de grootste aanpassing van levensstijl die jullie ooit zullen beleven. Ontdek 11 slimme tips die de overgang vergemakkelijken.