Skip to main content
Omnibionta_nl_BE_logo
Selecteer een regio
nlBE

Hoe werken zwangerschapstesten?

Ben ik zwanger? Je wilt het met zekerheid weten wanneer je je menstruatie mist of je ochtendmisselijkheid ervaart. Een zwangerschapstest (urinetest), die u in de apotheek, parafarmacie of online kunt krijgen en die u gemakkelijk thuis kunt gebruiken, geeft u een eerste indicatie.

Het principe is voor vrijwel alle urinetesten hetzelfde: met behulp van een teststrip wordt uw urine onderzocht op het zwangerschapshormoon bèta-HCG. HCG is de afkorting van humaan choriongonadotrofine, waarvan de waarden in de urine en het bloed bij zwangerschap worden verhoogd. Beta-HCG vervult vele functies: in de vroege fase van de zwangerschap - d.w.z. nadat de bevruchte eicel in de baarmoeder is geïmplanteerd - wordt het gevormd door de placenta om het corpus luteum in de eierstok te stimuleren om het hormoon progesteron te produceren. Dit is nodig om de zwangerschap in stand te houden. Pas als de placenta zelf voldoende progesteron aanmaakt, neemt de bèta-HCG-concentratie in bloed en urine na verloop van tijd weer af.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Zodra de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies heeft gevestigd, duurt het ongeveer acht dagen voordat bèta-HCG in het bloed wordt gedetecteerd. Gevoelige zwangerschapstesten kunnen HCG in de urine detecteren een paar dagen voordat u uw menstruatie mist; minder gevoelige tests moeten worden gebruikt als u uw menstruatie mist.

Zelfs als de betrouwbaarheid van op urine gebaseerde zwangerschapstests erg hoog is, kan uw gynaecoloog bevestigen of u daadwerkelijk een baby verwacht met een bloedtest. Het voordeel van het bloedonderzoek is dat zwangerschap eerder en betrouwbaarder kan worden opgespoord.

Wat betekenen de resultaten van de zwangerschapstest?

Het maakt niet uit hoe sterk of zwak de tweede streep blijkt, als deze verschijnt, is dit een zeer betrouwbaar teken dat je zwanger bent. Omdat de intensiteit van de kleur direct gerelateerd is aan de bèta-HCG-concentratie in de urine. Hoe eerder u de test gebruikt, hoe minder hormoon er nog detecteerbaar is. Maar dit verandert in de loop van de tijd. Er zijn ook verschillen in het tijdstip waarop u de zwangerschapstest doet. De bèta-HCG-concentratie is het hoogst in de ochtendurine.

Hoe veilig zijn zwangerschapstests?

Zoals eerder vermeld, zijn urinetests meestal zeer informatief. Toch kan het soms tot onduidelijke of foutieve resultaten leiden:

Als u de test bijvoorbeeld te vroeg doet, kan dit leiden tot een vals-negatief resultaat, dat wil zeggen dat de test negatief uitpakt terwijl u zwanger bent. Als u dit vermoedt, herhaalt u de test na een paar dagen of vraagt u uw gynaecoloog om een bloedonderzoek.

Een andere reden voor vals-negatieve resultaten bij een zwangerschapstest kan zijn als de eisprong is vertraagd of als het bevruchte eitje er langer over doet om in het baarmoederslijmvlies te implanteren.

Zelfs als ze uiterst zeldzaam zijn, zijn er ook valse positieven die wijzen op zwangerschap, ook al ben je helemaal niet zwanger.

Of het testresultaat betrouwbaar is, hangt natuurlijk ook af van een correct gebruik. Het is daarom belangrijk om de instructies in de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

Bij verlopen houdbaarheidsdatum of onjuiste bewaring kunnen tests ook leiden tot onduidelijke of onjuiste resultaten.