Skip to main content

Hoe werken zwangerschapstesten?

Ben ik zwanger? Je mist je menstruatie of hebt ochtendmisselijkheid en wil het zeker weten. Een zwangerschapstest (urinetest), die u in de apotheek, parafarmacie of online kunt krijgen en kan een eerste indicatie geven en is verkrijgbaar bij de apotheek, drogisterij of online. Zo'n test kun je eenvoudig zelf thuis gebruiken.

Zo werkt de test: een teststrip reageert met het zwangerschapshormoon bèta-HCG. HCG staat voor humaan choriongonadotrofine en daarvan is er bij zwangerschap meer in het bloed aanwezig. Bèta-HCG vervult vele functies: in de vroege fase van de zwangerschap - d.w.z. nadat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft gevestigd - wordt het gevormd door de placenta om het corpus luteum in de eierstok te stimuleren om het hormoon progesteron te produceren. Dit is nodig om de zwangerschap in stand te houden. Pas als de placenta zelf voldoende progesteron aanmaakt, neemt de bèta-HCG-concentratie in bloed en urine na verloop van tijd weer af.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Zodra de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies heeft gevestigd, duurt het ongeveer acht dagen voordat bèta-HCG in het bloed wordt gedetecteerd. Gevoelige zwangerschapstesten kunnen HCG in de urine detecteren een paar dagen voordat u uw menstruatie mist; minder gevoelige tests moeten worden gebruikt als u uw menstruatie mist.

Urinetests zijn zeer betrouwbaar, maar uw gynaecoloog kan met een bloedtest bevestigen of u daadwerkelijk een baby verwacht met een bloedtest. Het voordeel van het bloedonderzoek is dat zwangerschap eerder en betrouwbaarder kan worden opgespoord.

Wat betekenen de resultaten van de zwangerschapstest?

Zelfs een zwakke tweede streep is een zeer betrouwbaar teken dat je zwanger bent. De kleurintensiteit hangt namelijk af van de bèta-HCG-concentratie in de urine. Bij een vroege test is die concentratie nog laag, maar met de tijd neemt die toe. Ook zijn er verschillen afhankelijk van het moment waarop je de zwangerschapstest doet. Zo bevat de ochtendurine het meeste bèta-HCG.

Hoe veilig zijn zwangerschapstests?

Urinetests zijn dus zeer betrouwbaar, maar toch kunnen ze soms onduidelijke of foute resultaten opleveren:

Een te vroege test kan een valsnegatief resultaat opleveren. In dat geval is de test negatief terwijl je toch zwanger bent. Doe bij twijfel de test een paar dagen later opnieuw of vraag je gynaecoloog om een bloedtest. Ook een vertraagde eisprong of een langer durende nesteling van het eitje in de baarmoeder kan een valsnegatief resultaat opleveren. Valspositieve resultaten zijn uiterst zeldzaam, maar komen ook voor. In dat geval is de test positief zonder dat je zwanger bent.

Een testresultaat kan slechts betrouwbaar zijn als de test correct wordt gebruikt. Volg dus goed de instructies in de gebruiksaanwijzing. Ook bij een verlopen houdbaarheidsdatum of onjuiste bewaring kunnen tests onduidelijke of onjuiste resultaten opleveren.