Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Zwanger en vergeetachtig - wat gebeurt er met mij?

Vele vrouwen melden dat ze vergeetachtig worden tijdens de zwangerschap. Dus als je merkt dat je vaker naar je autosleutels moet zoeken of je belangrijke afspraken vergeet, zeg dan hallo tegen zwangerschapsdementie

Onderzoek bij zwangere vrouwen

Er is tegenstrijdig bewijs over de vraag of zwangerschapsdementie nu al dan niet bestaat. Uit een Australisch onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen en pas bevallen moeders geen achteruitgang vertoonden van hun verstandelijke vermogens in vergelijking met niet-zwangere vrouwen. Uit een ander onderzoek werd echter besloten dat zwangere vrouwen het duidelijker slechter deden dan niet-zwangere vrouwen wanneer het ging over het onthouden van taken die ze in de toekomst moesten uitvoeren.

Je bent gewoon een beetje vergeetachtig

Vele wetenschappers zijn van mening dat de geheugenproblemen eerder te maken hebben met het veranderen van focus tijdens de zwangerschap in plaats van veranderingen in de hersenen. Met andere woorden, je denkt nu veel meer aan je kindje en besteedt minder aandacht aan waar je je auto parkeert. Oeps... Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Al ben je dan wel een beetje vergeetachtig, je mentale kracht zal echter verbeterd zijn op andere gebieden. Uit een onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat zwangere vrouwen beter waren in het ontdekken van bedreigende prikkels dan niet-zwangere vrouwen.

Slaaptekort maakt je nog meer vergeetachtig

Een gebrek aan slaap kan een grote invloed hebben op de verstandelijke prestaties. Als het moeilijk is voor jou om acht uur te slapen, en dat geldt voor de meeste zwangere vrouwen, dan is het begrijpelijk als je nu een beetje vergeetachtig bent.

Help je hersenen een beetje

Aanvaard dat je nu een tijdje sneller dingen zult vergeten en compenseer dit met geheugensteuntjes, maak notities en gebruik de herinneringsfunctie op je telefoon. Gebruik een timer tijdens het koken en stel boodschappen doen niet uit wanneer je eraan denkt. Uit onderzoek blijkt immers dat zelfs een kort uitstel de kans op het herinneren van taken die moeten gebeuren, zeer sterk kan verminderen.

Moeder worden maakt je slimmer

Maak je geen zorgen, al je mentale kracht komt snel terug. Onderzoek toont zelfs aan dat de grijze massa toeneemt in een aantal gebieden in de hersenen na de bevalling en dat moeders beter zijn in het oplossen van problemen, omgaan met stress en het afwerken van bepaalde geheugentaken. Je capaciteiten om te multitasken zullen beslist drastisch verbeteren na de komst van de baby!