Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Zwanger worden: Beïnvloedt stress op het werk mijn kansen om zwanger te worden?

Door stress ontstaan een aantal chemische veranderingen in de hersenen die een reeks van fysieke veranderingen in heel het lichaam op gang brengen. Zullen die chemische reacties mijn kans op een zwangerschap beïnvloeden?

Invloed stress op de eisprong

Op korte termijn zijn die chemische veranderingen in de hersenen nuttig: onze hersenen worden bijvoorbeeld scherper voor een zware vergadering of we krijgen een noodzakelijke energieboost om een strakke deadline te halen. Op langere termijn eist stress echter een tol van het lichaam, gaande van een hoge bloeddruk tot slaap- en spijsverteringsproblemen.

Er is bewijs dat stress een invloed kan hebben op de eisprong. Uit een onderzoek is gebleken dat je kansen om zwanger te worden bijna een derde lager liggen als je veel last hebt van stress. De reden hiervoor is niet precies bekend, maar het zou kunnen dat de werking van de hypofyse door stress wordt beïnvloed. De hypofyse is het deel in de hersenen dat de eierstokken laat weten wanneer er een eitje moet vrijkomen. Als je geen regelmatige eisprong hebt, dan zal het beslist moeilijker zijn om zwanger te worden.

Vanuit het standpunt van de voortplanting is het ook niet onlogisch dat stress een negatieve impact heeft op de kans om zwanger te worden. In stresserende omstandigheden is een extra leven ondersteunen het laatste wat het lichaam nodig heeft. Natuurlijk maakt dit het er niet minder frustrerend op wanneer je zwanger wil worden. 

Minimaliseer stress op het werk

Werk is de grootste oorzaak van stress in het leven van de meeste mensen. Zo is uit een recente rondvraag door 'Mind', een liefdadigheidsorganisatie voor geestelijke gezondheidszorg, gebleken dat een derde van de mensen stress ervaren door hun werk. Als je wil zwanger worden, is het dus zinvol om wat gas terug te nemen in je verplichtingen op het werk. De gsm uitschakelen wanneer je thuiskomt en geen e-mails meer beantwoorden buiten de kantooruren zal op zijn minst helpen om stress te verminderen.

Beweging tegen stress

Bewegen is een prima manier om stress te verminderen. Cardiovasculaire oefeningen zoals lopen en zwemmen helpen je lichaam zich te ontdoen van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Het brengt ook de afgifte op gang van stoffen in de hersenen die je goed doen voelen en die endorfine worden genoemd.

Als lekker zweten je ding niet is, dan kan je ook yoga kiezen omwille van de vermaarde kalmerende werking. In vele fitnesscentra worden er over de middag yogalessen georganiseerd. Ook mediteren is prima om je gedachten los te laten. Download een app op je gsm en mediteer terwijl je pendelt.

Bereid je voor op je zwangerschapsverlof

Het maakt niet uit hoe stresserend je job is, je zorgen maken over zwanger worden maakt de dingen alleen maar erger. Vergeet niet dat bij 68% van de vrouwen die proberen om zwanger te worden, dit gebeurt binnen de eerste drie maanden. Bij 81% binnen de eerste zes maanden en bij 92% binnen een jaar[1]. Met andere woorden, je zal op zwangerschapsverlof zijn voordat je het goed en wel beseft.

Stress beperkt zich soms niet alleen tot het werk. Een baby maken is niet altijd even eenvoudig als het lijkt. Als jij of je partner veel weg zijn voor het werk of jullie beiden uitgeput zijn, kan het zelfs ronduit onmogelijk lijken. Ontdek enkele tips om jullie agenda’s op elkaar af te stemmen.

¹Gnoth C1, Godehardt D, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Freundl G. Time to pregnancy: results of the German prospective study and impact on the management of infertility. Hum Reprod. 2003 Sep;18(9):1959-66.