Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Zwanger worden: wat als jullie agenda’s niet overeenkomen?

Een baby maken is niet altijd even eenvoudig als het lijkt. Als jij of je partner veel weg zijn voor het werk of jullie beiden uitgeput zijn, kan het zelfs ronduit onmogelijk lijken. Hieronder een paar tips om jullie agenda’s op elkaar af te stemmen…

Noteer je vruchtbare periode in je agenda

Begin met het uitrekenen van je meest vruchtbare dagen. Dat zijn normaal gezien dag 9 tot dag 15 in een cyclus van 28 dagen. Noteer deze in je agenda en plan belangrijke werkverplichtingen zo mogelijk eromheen

Vermijd stress

Seks is misschien wel het minste waar je aan denkt na een stresserende dag op het werk, maar het is eigenlijk een perfect antistressmiddel. Uit één onderzoek is gebleken dat mensen beter op stress reageerden na seks dankzij een stijging van het hormoon oxytocine¹.

¹Blood pressure reactivity to stress is better for people who recently had penile–vaginal intercourse than for people who had other or no sexual activity. Stuart Brody. Biological Psychology. Volume 71, Issue 2, February 2006, Pages 214–222.

De wekker vroeger zetten

Als het in de avond niet mogelijk is, waarom niet eens proberen met ochtendseks? Het testosteronniveau is trouwens in de ochtend het hoogst dus hij zal zeker geen klachten hebben over de vroege start.

Doe het wanneer je kunt

Zelfs als je door jullie agenda’s geen seks kunnen hebben tijdens je meest vruchtbare periode, is het toch goed om intiem te zijn met elkaar. Het is niet alleen aangetoond dat regelmatig seks hebben de kwaliteit van het sperma verbetert, onderzoek suggereert ook dat koppels die regelmatig in de loop van de maand seks hebben, meer kansen hebben op bevruchting dan koppels die enkel tijdens de vruchtbare periode vrijen2.

2Sexual activity modulates shifts in TH1/TH2 cytokine profile across the menstrual cycle: an observational study. Lorenz TK, Heiman JR, Demas GE. Fertil Steril. 2015 Sep 16. pii: S0015-0282(15)01885-3.

Creëer ruimte in je agenda

Als je elkaar nu al amper ziet door veeleisende agenda’s, zal het er niet beter op worden eenmaal jullie ouders zijn. Neem jullie werk-privé evenwicht eens onder de loep en bepaal waar jullie verbeteringen kunnen aanbrengen. Eenmaal de baby er is, zullen jullie allebei sowieso veel meer tijd moeten kunnen voorzien, dus is het niet slecht om nu al enkele veranderingen door te voeren.

Vraag je je af wat voor gevolgen stress op het werk kan hebben voor een toekomstige zwangerschap? Je leest er alles over in het artikel Zwanger worden: Beïnvloedt stress op het werk mijn kansen om zwanger te worden?