Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Wanneer is mijn meest vruchtbare periode?

Jij en je partner hebben dus beslist om aan kinderen te beginnen. Eens de beslissing is gevallen en het enthousiasme het gehaald heeft op de onzekerheid rond deze ingrijpende verandering, is het tijd om te praten over jouw cyclus en meest vruchtbare periode.

Je weet waarschijnlijk al dat een gezond koppel in elke cyclus tot 25% kans heeft om zwanger te worden (op voorwaarde dat jullie seks hebben tijdens de vruchtbare dagen natuurlijk). Laat je dat niet graag helemaal over aan het lot en de statistieken, dan kan je de kans op een zwangerschap vergroten door je 'vruchtbare periode' optimaal te benutten. Bekijk enkele van de onderstaande tips om zwanger te worden en vergeet ook niet om gebruik te maken van onze vruchtbaarheidskalender.

Wij helpen je om de basis van je menstruatiecyclus te begrijpen. Je kennis testen? Neem onze vruchtbaarheidsquiz!
1
JE CYCLUS
BEGRIJPEN 10 11 12 13
Tijdens elke cyclus komt er in één van je eierstokken een rijp eitje vrij dat daarna door de eileider afdaalt waar het bevrucht kan worden als het een zaadcel tegenkomt.
Het eitje kan maar gedurende
24
UUR BEVRUCHT WORDEN
Zaadcellen daarentegen overleven langer, tot wel
5
DAGEN
Wanneer jij en je partner betrekking hebben gehad kort vóór jouw eisprong, dan kan de eicel nog steeds bevrucht worden.
Je vruchtbare periode duurt dus ongeveer
6
DAGEN
2
WETEN WANNEER JE
EEN EISPRONG HEBT 14
Je wilt zeker graag weten wanneer je een eisprong hebt, want eens het eitje is vrijgekomen, blijft er niet veel tijd meer over.
Heb je een standaardmenstruatiecyclus van 28 dagen, dan is het waarschijnlijk dat je een eisprong hebt op dag 14.
Het ‘voorspellen van de eisprong’ hangt af van de gemiddelde lengte van je cyclus.
3
OPVOLGEN
TIP
Je begint te tellen op de eerste dag van je maandstonden. De eerste dag van je regels is dus dag 1 van je cyclus.6
Noteer wanneer je je regels hebt, hetzij in je kalender of met één van de vele tracking apps die beschikbaar zijn. Jouw cycluslengte bereken je door vanaf de eerste dag van je laatste regels tot aan de eerste dag van je volgende regels te tellen.
Eens je jouw gemiddelde cycluslengte kent, kan je de verwachte datum van je eisprong berekenen met behulp van online tools zoals onze vruchtbaarheidskalender.
Het gaat hier om een gemiddelde cycluslengte. Afwijkingen daarvan zijn dus volledig normaal. Zit je echter met vragen hierover, raadpleeg dan je gynaecoloog.
4
ANDERE
METHODES
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen
dat je binnenkort een eisprong hebt.
TEMPERATUUR 16 17

Om op basis van je lichaamstemperatuur je eisprong te kunnen voorspellen, moet je die elke dag op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats in je lichaam meten.

Kort na je eisprong is je basale lichaamstemperatuur een halve graad Celsius hoger.

Je meest vruchtbare tijd is ongeveer 2 tot 3 dagen vóór het bereiken van de hoogste lichaamstemperatuur.

Wanneer je de hele maand lang je temperatuur meet, kan je het tijdstip van de eisprong in de volgende maand voorspellen.

BAARMOEDERSLIJM 18

De samenstelling van je baarmoeder verandert in de loop van je cyclus.

In de periode dat je niet vruchtbaar bent, is het eerder kleverig en vast.

Rond de tijd van je eisprong wordt het helder en vloeibaarder, waardoor de zaadcellen er gemakkelijker doorheen zwemmen.

HORMONEN 19 20

Je hormonen veranderen aanzienlijk in de loop van je menstruele cyclus.

Wil je meer zekerheid over het tijdstip van je eisprong, dan kan je ovulatietesten (of zelfs 'ovulatiecomputers') kopen. Deze meten de concentratie van het luteïniserend hormoon in je urine, dat de voortplanting regelt.

Wanneer de concentratie hoog genoeg is en de test je een positief resultaat geeft, heb je waarschijnlijk 24 tot 36 uur later je eisprong.