Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Hoe bereid je jouw partner voor op jullie reis naar de zwangerschap?

Zwanger worden zal jouw leven en dat van je partner grondig veranderen! Hieronder vind je een aantal tips om elkaar te helpen op de weg die voor je ligt.

Door in de komende maanden samen te werken als een team worden de kansen op bevruchting duidelijk verhoogd. Een baby maken doe je per slot van rekening samen. Goed communiceren is natuurlijk essentieel, niet alleen om de kneepjes van je cyclus te leren begrijpen maar ook om allebei op een eerlijke manier jullie gevoelens te delen. 

Bereken je vruchtbare periodes

Je weet waarschijnlijk wel rond welke tijd in de maand je je regels krijgt maar voor het tijdstip van de eisprong ligt dat moeilijker. Bij een typische cyclus van 28 dagen komt er rond dag 14 een eicel in je lichaam vrij. Je meest vruchtbare periode is dan 2 dagen hiervoor en 1 dag erna. Omdat het exacte tijdstip van de eisprong zelden bekend is, wordt over het algemeen aangenomen dat dag 9 tot dag 15 de meest vruchtbare dagen zijn. Als je het nog niet zeker weet, vul dan de 1e dag van je laatste menstruatie in op onze vruchtbaarheidskalender en alle berekeningen worden voor jou gemaakt. Wanneer je je meest vruchtbare dagen kent, kan je ze invullen in je agenda en afspraakjes maken voor die avonden. Onbeschermde seks is tijdens de hele maand belangrijk maar je kansen op bevruchting gaan beslist de hoogte in als dit gebeurt tijdens de meest vruchtbare periode. 

Eet gezond

Wanneer je probeert om zwanger te worden, is evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl belangrijk. Zo kan je je lichaam voorbereiden op de zwangerschap. Het is ook aanbevolen om een prenataal supplement met  foliumzuur in te nemen en dit ten minste een maand vóór de bevruchting om je lichaam te helpen bij de opbouw van folaatconcentraties¹.*

En je bent niet de enige die gezond zou moeten eten op dit moment! Wat je partner eet, net als zijn levensstijl trouwens, heeft immers ook een invloed op de kwaliteit van zijn zaadcellen. Streef dus naar een gezonde levensstijl en een evenwichtig dieet en eet in plaats van voorverpakt voedsel, maaltijden met veel complexe koolhydraten (volkorenproducten, volkorenbrood, volkorenrijst en -pasta), eiwitten (mager vlees, kip, vis en peulvruchten), zuivelproducten (zoals melk en yoghurt) en veel fruit en groenten.

1Inname van extra foliumzuur verhoogt de folaatconcentratie bij de moeder. Een lage folaatconcentratie bij de moeder is een van de risicofactoren voor afwijkingen in de ontwikkeling van de neurale buis bij de groeiende foetus. Vrouwen worden daarom aanbevolen om dagelijks 400µg extra foliumzuur in te nemen gedurende minstens één maand vóór en tot drie maanden na de bevruchting. Het verband tussen een lage folaatconcentratie bij de moeder als belangrijke risicofactor voor afwijkingen aan de neurale buis is wetenschappelijk bewezen. Naast deze factor zijn er ook andere (zoals erfelijke factoren) waardoor het risico op een afwijking aan de neurale buis kan toenemen

Vermijd alcohol

Als je als koppel graag samen een glaasje drinkt, dan is het nu tijd om daarmee te stoppen. Van alcohol is niet alleen bekend dat het je lichaam van belangrijke voedingsstoffen berooft, maar ook dat het de kwaliteit van de zaadcellen beïnvloedt dus stop er samen volledig mee.

Slaap voldoende

Samen vroeg gaan slapen is een prima manier om je fysiek te helpen voorbereiden op de bevruchting. En dan hebben we het nog niet over het bevorderen van de intimiteit tussen jullie beiden. Een baby maken moet leuk zijn, dus ontspan en geniet ervan om lief te zijn voor elkaar.

Vertel hem over je stemmingswisselingen

Wanneer je probeert om zwanger te worden, is het normaal dat je je elke maand een beetje gespannen voelt. Wees eerlijk over je gevoelens en laat je partner weten wanneer je bezorgd bent in plaats van hem af te snauwen als hij iets verkeerd heeft gezegd. Als dit niet je geluksmaand is, doe dan iets fijns samen om je gedachten af te leiden van de ontgoocheling. Elkaar steunen is immers een prima voorbereiding voor wanneer jullie uiteindelijk ouders zullen zijn.