Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Wat is epigenetica?

Genen beslissen voor een groot deel hoe je baby eruit ziet, wat voor een persoonlijkheid het heeft en spelen een rol in de gezondheid van je baby. Toch vertellen genen niet alles. Dit artikel maakt je wegwijs in de wereld van DNA en epigenetica.  

Waarom genen niet alles zijn als het op gezondheid aankomt

We hebben allemaal een unieke combinatie van chromosomen geërfd van onze ouders. Het zijn deze genen die alles bepalen, van de kleur van onze ogen tot hoe goed we kunnen worden in lopen . Genen bepalen voor welke soort aandoeningen we gevoelig kunnen zijn bij het ouder worden. Onze genen spelen dus een rol in onze toekomstige gezondheid, maar vertellen niet het hele verhaal.

Epigenetica en baby’s

Onder wetenschappers is geweten dat bepaalde genen aan of uit worden gezet naargelang de omgevingsfactoren. Dit wetenschappelijk domein heet epigenetica (afkomstig uit het Grieks 'bijkomend bij genetica'). Het leven van je baby begint als één enkele cel met een uniek DNA. Tijdens de zwangerschap zal deze cel splitsen in nieuwe cellen die op hun beurt zullen delen en blijven delen - een proces dat vele miljoenen keren wordt herhaald in het leven van je kind. Het DNA van al deze nieuw aangemaakte cellen is identiek, maar de manier waarop de cellen zich gedragen - dat wil zeggen hoe het lichaam deze 'blauwdruk' interpreteert - hangt af van epigenetische omgevingsfactoren.

Gezondheid van de baby: 25% - 75%

Het is zelfs zo dat er in recent wetenschappelijk onderzoek wordt verondersteld dat 25% van de levenslange gezondheid van je baby vooraf is bepaald door de genen>1. Dit betekent dat 75% ervan kan worden beïnvloed door de wisselwerking tussen die genen en levensstijl; bijvoorbeeld door niet te roken of stress te vermijden, door een evenwichtige voeding en een gezond gewicht te handhaven.

1 The effect of genotype and in utero environment on interindividual variation in neonate DNA methylomes. Ai Ling Teh1, Hong Pan, Li Chen, Mei-Lyn Ong, Shaillay Dogra, Johnny Wong, Julia L. MacIsaac, Sarah M. Mah, Lisa M. McEwen, Seang-Mei Saw, Keith M. Godfrey, Yap-Seng Chong, Kenneth Kwek, Chee-Keong Kwoh, Shu-E. Soh, Mary F.F. Chong, Sheila Barton, Neerja Karnani, Clara Y. Cheong, Jan Paul Buschdorf, Walter Stünkel, Michael S. Kobor, Michael J. Meaney, Peter D. Gluckman and Joanna D. Holbrook. Genome Res. 2014. 24: 1064-1074

Hoe kan ik het beste doen voor mijn baby?

Je kan de toekomstige gezondheid van je baby beïnvloeden door gezonde voeding en door een gezonde levensstijl aan te houden. Wil je zwanger worden? Dan wordt ook aanbevolen om te starten met een supplement van foliumzuur/folaat, een cruciale vitamine die een belangrijke rol speelt in een gezonde ontwikkeling van de neurale buis2. Tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is je behoefte aan foliumzuur hoger. Daarom kan een supplement van foliumzuur (naast een gevarieerd, evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl) tegemoetkomen aan je extra behoefte aan foliumzuur. Er wordt aanbevolen dat je dit begint in te nemen ten minste 1 maand voor de bevruchting. Je kan dus een verschil maken in de toekomst van je baby door aandacht te besteden aan je voeding. Een goede gezondheid is het mooiste geschenk.

2 Inname van extra foliumzuur verhoogt de folaatconcentratie bij de moeder. Een lage folaatconcentratie bij de moeder is een van de risicofactoren voor afwijkingen in de ontwikkeling van de neurale buis bij de groeiende foetus. Vrouwen worden daarom aanbevolen om dagelijks 400µg extra foliumzuur in te nemen gedurende minstens één maand vóór en tot drie maanden na de bevruchting. Het verband tussen een lage folaatconcentratie bij de moeder als belangrijke risicofactor voor afwijkingen aan de neurale buis is wetenschappelijk bewezen. Naast deze factor zijn er ook andere (zoals erfelijke factoren) waardoor het risico op een afwijking aan de neurale buis kan toenemen.