Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Tips voor mama’s die borstvoeding geven

Je baby krijgt met borstvoeding beslist de beste voedingsstart in het leven. Maar voor jou betekent het ook speciale borstvoedingsbeha's, borstvoedingstopjes, aangepaste kleding, … 7 tips en opstekers voor mama’s die borstvoeding geven.

Tip 1: De borstvoedingsbeha

Een goede borstvoedingsbeha is noodzakelijk om je borsten te ondersteunen en om een stevige vorm te behouden. Hij is ook veel gemakkelijker bij het voeden. Je hebt minstens drie stuks nodig om ze afwisselend te kunnen wassen. Als je borstkompressen gebruikt, dan kunnen die door je kleding aftekenen, dus kies beter voor een borstvoedingsbeha met zacht voorgevormde cups om je vorm in nauw aansluitende topjes te behouden. Nachtbeha's zijn een goede optie om in bed ondersteund te blijven. Ze helpen ook om na de borstvoedingsperiode je oorspronkelijke vorm terug te krijgen.

Tip 2: Borsten groeien

De meeste vrouwen hebben nood aan een maatje meer tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Heb je eerder kleine borsten, dan is dit misschien iets om rekening mee te houden tijdens het shoppen. Topjes of bloesjes met versiering of prints kunnen ervoor zorgen dat het gebied rond je borsten er druk uitziet dus kies liever voor een effen stof of een sobere halsuitsnijding.

Tip 3: Knoopjes en omslagjurken

Je kind borstvoeding geven in het openbaar is al moeilijk genoeg zonder een laag kleren te moeten uitdoen. Topjes en bloesjes met knoopjes vooraan zijn ideaal voor borstvoeding en omslagjurken zijn een topuitvinding voor drukke mama's! Met een stijlvolle sjaal over je schouders gedrapeerd krijg je wat extra privacy.

Tip 4: Borstvoedingstopjes

Als je het je kan veroorloven, kan het de moeite lonen om een aantal borstvoedingstopjes aan te schaffen. Die hebben meestal een speciale sluiting of een 'overlap' die je naar boven of beneden kan trekken. Hierdoor kan je kindje gemakkelijk aan je borst zonder dat je de rest van je lichaam moet ontbloten. De meeste topjes zijn trouwens veel stijlvoller dan je zou denken. Je vindt ze bij de meeste borstvoedingskledijmerken.

Tip 5: Nachtvoeding

Ook 's nachts mag je er nog altijd stijlvol uitzien. Verwen jezelf met speciale borstvoedingsnachtkleding om makkelijker te voeden in de vroege uurtjes. Ze hebben een borstvoedingsopening zoals een gewone borstvoedingsbeha om je kindje te voeden zonder al teveel gedoe.

Tip 6: Striemen voorkomen

Voordat je het beseft, hebben je borsten hun gewone grootte terug. Blijf ze ondertussen wel regelmatig inwrijven met een vochtinbrenger (na het bad of de douche is het best) zodat de huid soepel blijft en striemen worden voorkomen. Krijg je kloven in je tepels of voelen ze pijnlijk aan, vraag dan aan je apotheker naar een verzorgende zalf.

Tip 7: Gewicht verliezen op een natuurlijke manier

Borstvoeding is niet alleen super voor je kindje, het heeft ook voordelen voor jou. Het aanmaken van de melk verbruikt tot 500 calorieën per dag. Dat kan je helpen om op een natuurlijke manier gewicht te verliezen tijdens de maanden wanneer je borstvoeding geeft. Het extra verbruik kan echter ook een tol eisen van je lichaam waardoor de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen groter is tijdens de borstvoedingsperiode. Naast een gezonde levensstijl kan het innemen van een supplement zoals Omnibionta® Pronatal Metafolin®+DHA in combinatie met een gevarieerde en evenwichtige  voeding helpen voorzien in een voldoende hoeveelheid folaten, DHA (een omega-3-vetzuur) en andere belangrijke stoffen voor zowel jou als de baby1.

Meer weten over borstvoeding? Lees alles over de voordelen van borstvoeding en kom te weten welke moeilijkheden mama’s soms bij borstvoeding ondervinden.

1Bij DHA geldt de aanbeveling voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, om dagelijks een extra hoeveelheid van 200mg DHA in te nemen, naast de aanbevolen dagelijkse inname voor volwassenen van omega-3-vetzuren (250 mg DHA + EPA). Wanneer de moeder omega-3 DHA inneemt, draagt dit bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus en de zuigeling die borstvoeding krijgt.