Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Hoeveel weet jij over zwanger worden
en vruchtbaarheid?
Doe de test !

De eerste fase van de zwangerschap is het zwanger worden. Daarbij is vruchtbaarheid één van de beslissende factors. Het is dus heel belangrijk om te begrijpen wanneer je vruchtbaar bent en hoe de menstruatiecyclus nu juist in zijn werk gaat.

Zwanger worden: vruchtbaarheid

Eisprong, vruchtbare periode, temperatuur meten,… Zwanger worden brengt heel wat met zich mee! Hoeveel weet jij over vruchtbaarheid? Ga na hoeveel jij je nog herinnert van de lessen biologie aan de hand van de onderstaande vragen. Wil je nog eerst snel je kennis bijschaven? Lees hier wat bij over de maandelijkse cyclus van de vrouw. 

Aan de slag, juist of fout?

1. DE PIL HEEFT EEN NEGATIEVE INVLOED OP DE VRUCHTBAARHEID

...

ANTWOORD:  Fout, er bestaat geen eensluidend wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van anticonceptie tot een verminderde vruchtbaarheid zou leiden.

2. MANNEN EN VROUWEN HEBBEN EVENVEEL KANS OP VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN

...

ANTWOORD: Ja, dat klopt. Mannen en vrouwen worden beiden in gelijke mate geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen

3. VROUWEN DIE ZWANGER WILLEN WORDEN, HOUDEN BEST REKENING MET HUN MENSTRUATIECYCLUS

...

ANTWOORD: Juist, dat staat buiten kijf. Elke maand maken vrouwen een eisprong mee. Daarbij verlaat de eicel de eierstok voor een reis langs de eileiders naar de baarmoeder. De eicel springt dus van de eierstok naar de eileiders. De eisprong gebeurt meestal op de 14e dag van je menstruatiecyclus. Tijdens de eerste 24 uur van de eisprong (die in het totaal ongeveer 72 uur duurt) kan je zwanger worden! Naar deze periode wordt reikhalzend uitgekeken want het is enkel nu dat je eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gedurende die 24 uur moeten jij en partner dus zeker seks hebben. Wil je je vruchtbare periode berekenen? Raadpleeg dan zeker onze handige vruchtbaarheidskalender

4. JE VRUCHTBARE PERIODE DUURT ONGEVEER 6 DAGEN

...

ANTWOORD: Juist, het duurt ongeveer 6 dagen. Jouw eitje is 24 uur bevruchtbaar, maar de zaadcellen van mannen kunnen tot 5 dagen overleven. Als je dus in de periode kort vóór je eisprong seks hebt gehad, kan je ook zwanger worden.

5. DE MENSTRUATIECYCLUS VAN EEN VROUW DUURT ALTIJD 28 DAGEN

...

ANTWOORD: Fout, de menstruatiecyclus van een vrouw duurt vanaf de dag waarop ze begint te bloeden tot aan de dag voor de start van haar volgende cyclus. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar het is belangrijk te weten dat dit verschilt van vrouw tot vrouw. Bereken je eisprong met deze online vruchtbaarheidskalender.

6. BIJ VROUWEN NEEMT DE VRUCHTBAARHEID AF VANAF DE LEEFTIJD VAN 25 JAAR

...

ANTWOORD:  Fout, bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid af vanaf de leeftijd van 30 jaar en daalt verder na de leeftijd van 35 jaar. Vrouwen ouder dan 38 jaar die reeds zes maanden proberen zwanger te worden, consulteren best een gynaecoloog.

7. DE EERSTE DAG NA JE REGELS IS DAG 1 VAN JE MENSTRUATIECYCLUS

...

ANTWOORD: Fout, je begint te tellen op de eerste dag van je maandstondenDe eerste dag van je regels is dus dag 1 van je cyclus

8. IN DE PERIODE VOOR DE ZWANGERSCHAP HOEF JE NOG GEEN VOORZORGSMAATREGELEN TE NEMEN

...

ANTWOORD: Fout, de periode vóór de zwangerschap heeft een grote invloed op de gezondheid van de baby. De vijf to do’s voor elke mama in spe, zijn:

1.       Ga naar de gynaecoloog of arts voor een eerste gesprek

2.       Neem foliumzuur

3.       Stop met roken

4.       Eet gezond

5.       Beweeg voldoende

Goed begonnen, is half gewonnen

De fase tussen het stoppen van de anticonceptie en het begin van de zwangerschap is een beslissende periode voor de toekomstige gezondheid van de baby. De levensstijl van de moeder beïnvloedt de baby niet enkel tijdens de zwangerschap, maar is bepalend voor zijn gezondheid doorheen zijn hele leven. Je hebt er dus alle belang bij om meer te weten over de manier waarop je de gezondheid van jouw kind vanaf de planningsfase kan sturen. Wil je binnenkort zwanger worden? Snuister zeker nog wat rond op onze blog om nog meer tips te vergaren over planning, voeding, vruchtbaarheid, enz.