Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

IK KAN NIET ZWANGER WORDEN:
4 REDENEN OM DE MOED NIET OP TE GEVEN

Het lukt maar niet om zwanger te worden. In zulke tijden kan het moeilijk zijn om de moed erin te houden. In dit artikel lees je vier tips om hiermee om te gaan.

Zwanger worden lukt niet

Jullie hebben een tijdje geleden besloten dat jullie kinderen willen, maar zwanger worden lukt niet. Elke maand kijk je reikhalzend uit naar dat spannende moment, maar je wordt steeds op slecht nieuws getrakteerd. Daarnaast lijkt iedereen in je omgeving wel geluk te hebben: je zus, je collega, je kapster, … de ene na de andere kondigt met een grote glimlach haar zwangerschap aan. 

Tip 1: Hoe snel worden vrouwen zwanger?

Uit onderzoek blijkt dat 9 op 10 vrouwen binnen het jaar zwanger worden1. Een jaar lijkt nu wellicht een onoverbrugbare periode. Zeker als je ongeduldig staat te trappelen om je baby in je armen te houden. Maar als je het over een heel mensenleven bekijkt, valt dat best mee. Bij sommige vrouwen gaat het sneller: 81% raakt zwanger binnen de 6 maanden en bij 68% is dat zelfs binnen de eerste 3 maanden.

...

Genieten met vriendinnen

Tip 2: Zwanger worden, zwanger worden, zwanger worden … Verzet ook af en toe je gedachten

Wachten op je ovulatie, wachten op de zwangerschapstest, wachten op je regels, … Het lijkt er soms op dat je altijd maar aan het wachten bent! Nochtans kan je van deze periode goed profiteren om alle dingen te doen die je niet zo gemakkelijk kan doen met een kleine baby in huis. 

Maak een avontuurlijke reis, ga een avondje tot in de vroege uurtjes salsa dansen met je partner, blijf tot de middag in bed liggen, organiseer een feestje met je vriendinnen… De opties zijn eindeloos en je zal zien dat de tijd zo veel sneller voorbijgaat.

Tip 3: Panikeer niet als zwanger worden niet lukt, er zijn vele andere opties

Vrouwen die al langer dan een jaar aan het proberen zijn, worden aangeraden om naar de arts of gynaecoloog te gaan. Daar kan je terecht met al je vragen en kunnen jullie ook als koppel getest worden om te zien of alles vanuit een medisch perspectief in orde is. De dokter kan jullie ook informatie geven over de vele verschillende opties die tegenwoordig beschikbaar zijn voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen: hormonenbehandelingen, IVF, kunstmatige inseminatie, ICSI (Intra cytoplasmatische sperma-injectie), eiceldonatie, draagmoederschap, adoptie, pleegzorg, enz. Zoals je ziet, is het einde nog lang niet in zicht.

...

Als zwanger worden niet lukt… praat erover

Tip 4: Praat erover

We praten over het algemeen niet graag over onze zwangerschapswens. Uit onderzoek2 blijkt dat 1 op 3 Belgische vrouwen (33,6%) met niemand behalve hun partner over hun babyplannen spreekt. Dat is jammer want praten over je wanhoop, frustratie, verdriet, enz. helpt om jezelf een oppepper te geven. Ook al ben je bang of onzeker over de toekomst, wie kan er je nu beter doen voelen dan je mama, zus of beste vriendin? De lieve woorden en warme knuffels van familie en vrienden kunnen je meteen een boost geven.

 

Zoals je ziet, is het niet het einde van de wereld als je niet meteen zwanger geraakt. Zwanger worden is een groot avontuur, en dit is nog maar het allerbegin. Veel succes!

1 Gnoth C, et al. Hum. Reprod. 2003; 18(9):1959-1966.

2 Onderzoek uitgevoerd door iVox in juni 2016 bij 1,000 Belgische vrouwen tussen 18-40 jaar oud. De respondenten bestaan uit vrouwen 1) waarvan het jongste kind ouder dan 2 is, 2) waarvan het jongste kind jonger dan 2 is, 3) die momenteel zwanger proberen te worden, 4) die binnen de 5 jaar zwanger willen worden en 5) die de eerste vijf jaar geen zwangerschapsplannen hebben. Bij alle respondenten uit groepen 1, 2 en 3 gaat het om een bewuste zwangerschapskeuze, d.w.z. dat de percentages in het artikel rekening houden met het effect van eventuele ongeplande zwangerschappen.