Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Praten over zwanger worden:
waarom doen we dat niet?

In België houden we er absoluut niet van om teveel te vertellen over onze zwangerschapswens. Een overzicht van het taboe rond praten over zwanger worden.

Zwanger worden, een taboeonderwerp voor vele Belgen

De cijfers liegen er niet om… 1 op 3 Belgische vrouwen1 praat met niemand buiten haar partner over haar zwangerschapsplannen. Zwanger worden is nochtans één van de spannendste periodes uit het leven van een koppel. Wij gingen opzoek naar het hoe en waarom en leggen jullie enkele opmerkelijke inzichten voor.

Enkele cijfers over onze zwangerschapswens

Uit recent onderzoek2 blijkt dat 1 op 3 (33,6%)  er enkel met hun partner over spreekt en 1 op 3 (34,6%) het slechts met 1 à 2 goede vrienden of familieleden deelt. De belangrijkste redenen voor vrouwen om niet over zwanger worden te praten, zijn:

1.      Het gaat andere mensen niet aan (40,6%)

2.      Ik ben bang dat het niet meteen zal lukken om zwanger te worden (36%)

3.      Ik heb een gesloten karakter (28%)

4.      Ik ben bang voor een miskraam (21,4%)

...

Zwanger worden, een emotionele rollercoaster

Zwanger worden, een emotionele rollercoaster

Het lijkt wel een taboe om met anderen te praten over je plannen om zwanger te worden. Onze familieleden en vriendinnen praatten nooit over hun plannen, dus dan doe ik het maar ook niet? Nochtans is deze periode soms een echte emotionele rollercoaster. Als het bijvoorbeeld niet meteen lukt om zwanger te geraken, kan je je zeer slecht in je vel voelen en veel negatieve gevoelens ervaren. Op zulke momenten heb je een dikke knuffel of een goed gesprek juist harder dan ooit nodig.

 

...

Zwanger worden, praten en tips uitwisselen

Handige tips

Misschien moeten we maar eens wat meer open zijn over onze  zwangerschapswens. Niet alleen om een schouder te hebben om op te huilen als het slecht gaat, maar ook om handige tips uit te wisselen! Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 4 op 10 Belgische vrouwen (44,2%) zich niet voldoende voorbereiden op hun zwangerschap. Wist je bijvoorbeeld dat je eigenlijk voor je zwangerschap al naar de gynaecoloog of huisarts moet gaan om je gezondheid te laten nakijken? Of dat je al van vóór de verwekking foliumzuursupplementen moet innemen? Meer praten over zwangerschapsplannen kan alleen maar helpen om vrouwen zich beter te laten voor te bereiden op een nakende zwangerschap.

Niet langer bang zijn

Waar liggen we eigenlijk van wakker? Veel vrouwen maken zich zorgen om voortdurend met de vraag geconfronteerd te worden of het nu wel of niet lukt om zwanger te worden. Ze willen niet dat collega’s, vrienden, familie, enz. zich voortdurend moeien met hun baarmoeder. Maar moeten we daar echt zo bang voor zijn? Als je goed op voorhand zegt waarover je wel en niet wil praten en dat je je niet als opgejaagd wild wil voelen, zal je zien dat de meeste mensen je wensen zullen respecteren. De voordelen wegen zeker op tegen de nadelen.

1,2 Onderzoek uitgevoerd door iVox in juni 2016 bij 1,000 Belgische vrouwen tussen 18-40 jaar oud. De respondenten bestaan uit vrouwen 1) waarvan het jongste kind ouder dan 2 is, 2) waarvan het jongste kind ouder jonger dan 2 is, 3) die momenteel zwanger proberen te worden, 4) die binnen de 5 jaar zwanger willen worden en 5) die de eerste vijf jaar geen zwangerschapsplannen hebben. Bij alle respondenten uit groepen 1, 2 en 3 gaat het om een bewuste zwangerschapskeuze, d.w.z. dat de percentages in het persbericht rekening houden met het effect van eventuele ongeplande zwangerschappen.