Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Opinie: “Als de baby maar gezond is”

Lobke is mama van Frauke en Kobe, zwanger van baby nummer 3 en de blogster achter Leuke Wereld.be! We vroegen haar naar haar mening over gezond eten en foliumzuur.

...

Foto @Lobke Gielkens

Mama’s willen het beste voor hun baby

There is no way to be a perfect mother but there are a million ways to be a good

one… Met die zin in het achterhoofd, probeer ik al zes fantastische jaren een

zo goed mogelijke mama te zijn voor mijn twee kindjes en derde in de buik. En ik ben zeker niet de enige, want alle mama’s willen toch het beste voor hun kinderen? En als er één wens boven alle andere wensen uittorent, is het de wens om een gezond kind te hebben. “Als het maar gezond is, hé”, de eeuwenoude leuze van alle mama’s, tantes en oma’s in Vlaanderen.

Naar de gynaecoloog voor ik zwanger werd

Zwangerschap is een avontuur. Dat merkte ik aan den lijve bij mijn eerste zwangerschap. Het begon met een eerste bezoek aan mijn huisarts vanaf het moment dat ik wist dat ik wilde zwanger worden. Bij de huisarts bespraken we mijn kinderwens, ging de dokter na of mijn lichaam er klaar voor was, en leerde ik ook alles over een goede zwangerschapsvoorbereiding.  Op zijn aanraden begon ik met het slikken van foliumzuur en stopte ik met de pil

De zwangerschapstest

Nog geen drie maanden later liet mijn lichaam het me onomwonden weten: mijn borsten voelden gespannen, de hormonen gierden door mijn lijf, … Ja, ik was zwanger! Een paar dagen later liep ik met een positieve zwangerschapstest het toilet uit en feliciteerde ik met de test in mijn hand de toekomstige vader van mijn kind. Vanaf dat ogenblik veranderde alles. Negen onzekere maanden volgden, gelukkig zonder al te veel kwaaltjes. Rotmomenten en momenten van gelukzaligheid wisselden elkaar af.

Gezond eten & foliumzuur

Voor baby nummer 3 moest en zou ik in topvorm verkeren. Nog voor ik een afspraak maakte met de gynaecologe om mijn hormoonspiraal te laten verwijderen, zette ik mezelf op een streng dieet en begon ik gezond te eten. Ik verloor zo’n 9 kilo. En toen begon het proberen… Een periode waarin in mijn gezonde levensstijl aanhield, alcohol vermeed en zoveel mogelijk probeerde te bewegen en te rusten. Ik nam ook weer elke dag trouw mijn roze foliumzuurpilletje. Alle voorzorgsmaatregelen om mijn zwangerschap zo goed mogelijk voor te bereiden. Twee kinderen later en met een derde onderweg weet ik wat mijn prioriteiten zijn.

4 op 10 bereidt zwangerschap niet goed voor

Herkenbaar? Helaas niet voor alle vrouwen. Ik schrok toen ik onlangs ontdekte dat drie op tien[1] Belgische vrouwen (31,7%) geen bezoek plant aan zijn arts voor ze zwanger worden en dus belangrijke pre-zwangerschapsadviezen mist. Verder blijkt dat 4 op 101 Belgische vrouwen hun zwangerschap niet goed voorbereiden. Dan bedoel ik niet de voorbereidingen die je treft wanneer je al zwanger bent en op zoek gaat naar een wieg, babyfoon, aankleedkussen, enz. om de kinderkamer in te richten. Ik heb het over de voorbereidingen tijdens de periode waarin je nog niet zwanger bent, maar wel al weet dat je zwanger wil worden. Voor vele toekomstige mama’s is de periode vóór de zwangerschap onbekend terrein.

Gezondheid van je baby

Is het dan echt zo belangrijk, die periode voor de verwekking van je baby?”, hoor ik je denken. Ja, het is echt zo belangrijk. Meer nog, het is bepalend voor de gezondheid van je baby2. Wist je dat roken vóór de verwekking niet alleen slecht is voor de kwaliteit van de eicellen en het sperma, maar ook het risico op vroeggeboortes en miskramen vergroot? Of dat je door foliumzuur in te nemen vóór de zwangerschap, je de kans op een open rug of open schedel tot 70%3 verkleint? Velen weten dat zwangere vrouwen niet mogen roken en dat alcohol uit den boze is, maar over de periode voor de verwekking wordt weinig gepraat. Er is een gebrek aan algemene voorlichting en informatieverspreiding. Alle vrouwen zouden dit moeten weten.

Een gezonde baby, het recht van iedereen

Zwangerschap is een avontuur, maar wel één dat je kan sturen. Waarom hebben sommigen het privilege op een goede zwangerschapsvoorbereiding? Alle mama’s hebben toch recht op een gezond kind? Aan alle toekomstige mama’s zeg ik dus: wacht niet tot je zwanger bent. Ga naar je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw vanaf het moment dat je met je anticonceptie wil stoppen. 

Tekst: Lobke Gielkens

Blog: www.leukewereld.be

1Onderzoek van iVox uitgevoerd in juni 2016 bij 1,000 Belgische vrouwen tussen 18-40 jaar oud.

2Teh AL et al. Genome Res. 2014. 24: 1064-1074.

3 Ref. 3Cavalli, P. (2008). Prevention of Neural Tube Defects and proper folate periconceptional supplementation. Journal of Prenatal Medecin, 2(4)