Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Oktober is de meest vruchtbare periode voor de Belgen

In oktober worden in België de meeste baby’s verwerkt, het is met andere woorden de meest vruchtbare periode in ons land.

...

Oktober, meest vruchtbare maand

Meeste geboortes in juli, meeste verwekkingen in oktober

Volgens de laatste tellingen werden er 124.415 baby’s in 2014 geboren in België. De meeste baby’s, 11.240 in totaal, kwamen in juli ter wereld: tot 8,4% meer geboortes dan in de andere maanden van het jaar. Met wat eenvoudig rekenwerk wordt het snel duidelijk dat de meeste kinderen in oktober verwekt worden. In alle regio’s wordt deze trend doorgetrokken: in Vlaanderen, Wallonië en Brussel is oktober steeds de meest vruchtbare periode.  In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er 9,87% meer verwekkingen in oktober tegenover 6,92% in Wallonië. Vlaanderen spant de kroon met een verschil van 10,41%.

 

...

Een goede voorbereiding is essentieel

Vruchtbaarheid

Het is niet helemaal duidelijk waarom er significant meer baby’s verwekt worden in oktober. Er bestaan wel enkele populaire theorieën over de reden waarom oktober de meest vruchtbare periode van België is. Het zou onder andere te maken hebben met het weer in deze periode7. Bij dieren zijn de seizoenen steevast een beslissende factor bij het voortplanten en ook op de mens zou het weer een invloed kunnen spelen op de vruchtbaarheid. Zo blijkt uit onderzoek dat de ideale dag om in Europa zwanger te worden een vroege herfstdag is wanneer het nog vrij licht is (tot ongeveer 12u) en de temperaturen schommelen tussen 10-20°C.

...

Begin er op tijd aan!

Zwanger worden: hoe bereid ik me voor?

De fase vóór de verwekking is een beslissende periode voor de toekomstige gezondheid van de baby. Bij elke zwangerschap hoort dus een goede voorbereiding. Nochtans blijkt uit onderzoek dat vier op de tien Belgische vrouwen hun zwangerschap niet voorbereiden of plannen. Vanaf het moment dat vrouwen beslissen dat ze mama willen worden, kan die voorbereiding al beginnen. Een afspraak bij de gynaecoloog of huisarts is de eerste stap. Daar kan de arts de gezondheid en medische achtergrond van de ouders in spe controleren en de voorbereiding overlopen: stoppen met roken, geen alcohol drinken, gezond eten, regelmatig bewegen, enz. De inname van foliumzuur tijdens deze periode is ook een cruciale voorzorgsmaatregel omdat het een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en op het voorkomen van geboorteafwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen.

7 New York Times: Seasons Sway Human Birth Rates. (02/10/1990). Retrieved 07/09/2016 from http://www.nytimes.com/1990/10/02/science/seasons-sway-human-birth-rates.html