Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

10 zwangerschapsmythes ontrafeld

De vorm van je zwangere buik geeft het geslacht weg, een gezonde voeding volstaat, borstvoeding doet je sneller afvallen, … Er bestaat nog altijd heel veel verwarring over wat je wel en niet mag doen tijdens de zwangerschap. Wij sommen hier de tien grootste mythes die we ooit zijn tegengekomen op.

1. Een gezonde voeding volstaat

Op nummer 1 staat het vaak voorkomend misverstand dat je voor en tijdens je zwangerschap geen bijkomende vitaminen/mineralen nodig hebt. Zelfs als je heel gezond en gevarieerd eet, maakt je lichaam nooit voldoende foliumzuur aan om een optimaal niveau te behouden. Artsen raden het gebruik aan omdat het geboorteafwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen. Neem dagelijks 0.4mg foliumzuur in, vanaf 1 maand voor de zwangerschap tot 2 maanden in de zwangerschap. 

...

2. Mag ik vliegen als ik zwanger ben?

Ja, absoluut. Je kan vliegen doorheen de hele zwangerschap tenzij je een specifieke aandoening of risicozwangerschap hebt. De meest aangename periode om zwanger te reizen is tijdens het tweede trimester wanneer je weer wat meer energie hebt en de ochtendmisselijk ondertussen is weggetrokken.

3. Je haar kleuren is slecht voor de baby

Laat je hier niet aan vangen. Tijdens je zwangerschap kan je je al eens wat minder mooi voelen, dus loop niet met grijze wortels rond omdat iemand je ooit zei dat de stoffen schadelijk zijn voor de baby. Enkel bij kappers die dagelijks met verf in contact komen, bestaat er een licht verhoogd risico.

...

4. Mijn kat moet het huis uit

Neen, zelfs als je niet immuun bent voor toxoplasmose hoef je je lieve kater niet uit het huis te zetten. Vermijd contact met zijn uitwerpselen en laat de kattenbak over aan je partner. Toxoplasmose kan ook voorkomen bij ongewassen groenten en rauw vlees dus was altijd heel goed alle groenten en zorg ervoor dat je vlees altijd goed doorbakken is.

5. Lichaamsbeweging zoals sporten en seks is slecht voor je

Dit is natuurlijk onwaar. Tenzij je een specifieke aandoening hebt en je dokter het afraadt, kan bewegen helemaal geen kwaad. Vermijd natuurlijk de gevaarlijkere sporten zoals duiken of rugby. Wandelen, zwemmen en yoga zijn perfect voor de aanstaande mama.


6. Mijn buik is laag dus het is een jong

De enige manier om te zien welk geslacht je baby heeft, is met een echografie. Dat sommige vrouwen een lage en andere een hoge buik hebben, heeft te maken met lichaamsbouw en spiermassa.

...

7. “Neem nog maar een koekje. Je eet nu voor twee hé!”

Koekjes, snoep en chipjes zijn heel erg lekker, en wij zullen de laatsten zijn om te zeggen dat je jezelf niet af en toe plezier mag doen! Maar de spreuk dat je nu voor twee eet, is klinkklare nonsens. Tegen het einde van de zwangerschap mag je wat extra calorieën eten (ongeveer 300 per dag) maar je mag zeker niet overdrijven. Overgewicht bij zwangere vrouwen kan leiden tot complicaties zoals miskramen of vroegtijdige bevallingen.

8. Mag ik me laten vaccineren tegen de griep?

Je zou misschien kunnen denken dat een griepvaccin gevaarlijk is voor je baby. Niets is minder waar, en artsen raden zwangere vrouwen net aan om een griepvaccin te laten zetten. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verminderde immuniteit waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties.

...

9. Koffie is een boosdoener

Het is nu niet de moment om een zware koffieaddict te worden, maar een tasje koffie per dag is geen enkel probleem.

10. Borstvoeding helpt bij afvallen

Om melk aan te maken verbruik je tussen de 200 à 500 calorieën per dag. Een reden om een gat in de lucht te springen, toch? Fout. Je hebt ook meer calorieën nodig om dat borstmelk te kunnen aanmaken dus de twee sluiten elkaar uit.