Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Ben ik klaar voor een baby? 5 vragen die je jezelf moet stellen

Zwanger worden en een kind op de wereld zetten, verandert je hele leven. Er goed over nadenken, is dus de boodschap. Zijn de antwoorden op deze vijf vragen positief? Dan ben je er misschien wel klaar voor!

Doe de test: Ben ik klaar voor een baby?

Al mijn vriendinnen hebben kinderen, misschien is het ook aan mij om eraan te beginnen? Als ik zwanger ben, moet ik dan deeltijds gaan werken? En mijn partner, is hij/zij er wel klaar voor? Hoe kan ik mij (en mijn lichaam) het beste voorbereiden op een zwangerschap? Wij stelden een lijstje op met de belangrijkste vragen voor iedereen die aan kinderen wil beginnen. Overloop de vragen en ontdek of jij er klaar voor bent!

1. Ben ik zeker van mijn partner?

Samen op vakantie gaan, samen een huis kopen, samen het ja-woord geven, … Dat is niets vergeleken met samen een baby maken. Een baby krijgen, is de grootste verbintenis die twee mensen kunnen aangaan. Daarom is het heel belangrijk dat je 1) zeker bent van je partner en 2) zeker bent dat je partner zeker is van jou. Er bestaat geen glazen bol maar constructieve gespreken en eerlijke communicatie kunnen later veel problemen voorkomen.

...

Opvoeding: wat voor ouder wil ik zijn?

2. Weet ik wat voor een ouder ik wil zijn?

Heb je al nagedacht over het soort ouder dat je wil zijn? Over wat voor opvoeding je wil voor je kind? Onze opvoeding bepaalt voor een groot deel wie we later worden. Jouw ouders hebben een enorme rol gespeeld in de vorming van jouw persoonlijkheid en jullie zullen diezelfde invloed uitoefenen op jullie kind. 

 

...

Praktisch: geld, opvang, werk, ruimte

3. Heb ik goed nagedacht over de praktische details?

- Geld: de kinderkamer, naschoolse opvang, duizenden luiers, … Een baby is een grote financiële verantwoordelijkheid

Opvang: zal jij of je partner stoppen met werken om thuis bij de baby te blijven? Is deeltijds werken een optie? Welke vorm van kinderopvang (onthaalmoeder, crèche, …) verkies ik?

Ruimte: is onze woning groot genoeg? Hebben we een (nieuwe) auto nodig? …

4. Wat als het niet (meteen) lukt?

Meestal gaat het goed, maar soms gaat zwanger worden niet vanzelf. Je moet goed op voorhand de verschillende opties overwegen en met je partner afspreken tot  hoever jullie willen gaan. Probeer vooral om altijd de moed erin te houden met deze tips.

...

Je lichaam voorbereiden op een zwangerschap

5. Weet ik hoe ik mijn zwangerschap moet voorbereiden?

Je lichaam voorbereiden op een zwangerschap is essentieel voor de gezondheid van je baby. Eens je beslist hebt dat je wil zwanger worden en je gestopt bent met je voorbehoedsmiddel, moet je:

 

1. Een afspraak maken bij de gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw

2. Foliumzuursupplementen beginnen nemen

3. Stoppen met roken en alcohol drinken

4. Gezond eten

5. Voldoende bewegen