Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Interview met Dr. Van Wiemeersch over foliumzuur

Ondertussen weet zowat iedereen dat zwangere vrouwen best stoppen met roken en het drinken van alcohol. Maar daar mag het niet bij blijven. Dr. Johan Van Wiemeersch vindt dat ook het belang van foliumzuur voor de zwangerschap algemene kennis moet worden.

In een interview met gynaecoloog en voorzitter van de Beroepsvereniging van de Belgische Verloskundigen en Gynaecologen, dr. Johan Van Wiemeersch, komen we alles te weten over het belang van een goede zwangerschapsvoorbereiding.

Hoe kan je volgens u het best een zwangerschap voorbereiden?

Veel vrouwen zijn er zich niet van bewust maar eigenlijk is de periode vóór de verwekking van de baby enorm belangrijk. Tijdens die maanden kunnen vrouwen al best wat invloed uitoefenen op de latere gezondheid van hun baby. Mijn advies bestaat er altijd uit om eerst op bezoek te gaan bij je gynaecoloog. Daar zal je gynaecoloog je gezondheid checken (bloeddruk, suikerspiegel, toxoplasmose, enz.) en je ook enkele belangrijke aanbevelingen meegeven.

Over welke aanbevelingen gaat het dan?

Je moet je een gezonde levensstijl aannemen om je lichaam voor te bereiden op de komst van een baby. Stoppen met roken, drugs en alcohol zijn een must, en als je werkt in een omgeving met gevaarlijke stoffen, dan kan het nuttig zijn om je arbeidsgeneesheer te raadplegen. Natuurlijk zijn ook foliumzuur en een gezonde voeding uiterst belangrijk in deze periode.

Foliumzuur? Haal je dat niet gewoon uit je voeding?

Neen, vrouwen die een zwangerschap voorbereiden of zwanger zijn, moeten bijkomende foliumzuur innemen. Dat staat als een paal boven water. De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt dan ook aan om vanaf vier weken voor de verwekking tot en met de tweede maand van de zwangerschap dagelijks 0.4mg foliumzuur in te nemen. Foliumzuur komt ook voor in fruit, bladgroenten en granen maar in onvoldoende hoeveelheden om een zwangerschap te ondersteunen.

Waarom is foliumzuur zo belangrijk? Wat kan gebeuren als de toekomstige mama niet genoeg foliumzuur in haar lichaam heeft?

Foliumzuur is een vitamine die helpt om neurale buisdefecten te voorkomen. Voorbeelden van  neurale buisdefecten zijn onder meer een open rug of een open schedel. Dergelijke aandoeningen zijn uiteraard bijzonder ernstig en moeten we ten alle koste voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat tot 99% van alle neurale buisdefecten vermeden kunnen worden door de inname van foliumzuur. Foliumzuur helpt ook om vroegtijdige geboortes en bloedarmoede te voorkomen.

Uit recent onderzoek blijkt dat de helft (55,8%) van de Belgische vrouwen geen foliumzuur inneemt in de periode voor de bevruchting.

Dat cijfer baart me wel wat zorgen. Het heeft volgens mij vooral te maken met onwetendheid. Er bestaan ook veel mythes over foliumzuur. Zoals ik al zei, je kan niet voldoende foliumzuur uit voeding halen, bijkomende supplementen zijn noodzakelijk. Dat staat buiten kijf.

Uit datzelfde onderzoek blijkt inderdaad dat 1 op 3 vrouwen (36,1%) niet weet wat foliumzuur is. Hoe kunnen we dat cijfer optrekken?

Het is de taak van alle gynaecologen, dokters, apothekers, enz. om het belang van foliumzuur te benadrukken. Ik beschouw het als algemene gezondheidsvoorlichting. Net zoals iedereen weet dat zwangere vrouwen moeten stoppen met roken en het drinken van alcohol, zo zou ook iedereen moeten weten dat foliumzuur noodzakelijk is voor de zwangerschap.

Er wordt vaak gezegd dat multivitaminen (die ook foliumzuur bevatten) onnodig zijn omdat je die vitamines en mineralen ook gewoon uit een gezond en gevarieerd dieet haalt. Klopt dat?

Dat is een moeilijke vraag. Ik raad mijn patiënten zelf altijd multivitaminen aan. Gezond en gevarieerd eten is natuurlijk erg belangrijk maar ik kan niet weten of mijn patiënten gezond en gevarieerd genoeg eten om alle noodzakelijke vitaminen en mineralen op te nemen. Jammer genoeg eten we ook steeds ongezonder (vetten, zout, suiker, …) dus als arts  is het heel moeilijk om te bepalen of het dieet van mijn patiënt volstaat. Met multivitaminen speel je op zeker en dat is wat ik ook voor mijn patiënten wil.

Er bestaan veel verschillende producten op de markt. Hoe maak ik de beste keuze?

Vraag raad aan je gynaecoloog en apotheker, zij zullen je helpen om de beste keuze te maken. 

Als u één ding zou kunnen meegeven aan vrouwen die een baby plannen, wat zou dat zijn?

Zoals altijd is het ook tijdens deze periode belangrijk om evenwichtig leven te leiden. Wees gezond en let op je bloeddruk, dieet, enz. Maar overdrijf ook niet. Er bestaan allerlei mythes zoals het gevaar van metaaldetectors, muggenmelk, verf, … Win zeker vroegtijdig het advies van je arts in en vergeet niet dat  foliumzuur een belangrijk verschil kan maken!

Lees meer over gezond zwanger worden: tips voor een gezonde zwangerschap en een gezonde baby!