Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Ik wil zwanger worden maar mijn partner (nog) niet…

Een kinderwens die niet gedeeld wordt: het komt vaak voor en het kan tot grote ruzies leiden. Een kant-en-klare oplossing bestaat jammer genoeg niet, maar hier zijn wel enkele adviezen om ermee om te gaan.

...

Praat met je partner over je kinderwens

Het wordt vaak gezegd dat communicatie één van de belangrijkste pijlers is in een relatie. Open praten over onze verwachtingen voor de toekomst maakt daar ook een groot deel van uit. Probeer vanaf het begin zo duidelijk mogelijk te zijn over je kinderwens en vraag ook proactief naar de mening van je partner. Als je partner een kind wil en jij niet, is het beter dat je daar vanaf het begin van de relatie al van op de hoogte bent. Het is misschien niet zo romantisch om meteen over zo’n serieus onderwerp te praten, maar je moet bij dit onderwerp echt op de langetermijn denken. Als je relatie al verder geëvolueerd is, is het belangrijk om af en toe het onderwerp terug boven te halen zodat je weet of jullie op dezelfde golflengte zitten.

We willen beide kinderen, maar niet op hetzelfde moment

Jij hoort je biologische klok tikken, maar je partner wil nog even wachten. Hij zegt dat dit niet het juiste moment is omdat hij de komende twee jaar regelmatig in het buitenland zal zijn voor zijn werk. Zulke discussies kunnen behoorlijk frustrerend zijn. Probeer kalm te blijven en probeer jezelf in zijn situatie te verplaatsen. Vraag aan je partner dat hij hetzelfde doet. Stel jezelf de vragen die je partner nu stelt. Het kan zijn dat je tot het inzicht komt dat je het niet ziet zitten om alleen op te draaien voor alle zorgen het eerste jaar. Of je partner kan tot de vaststelling komen dat die biologische klok toch wel een belangrijke factor is. Praat erover en zoek compromissen, maar neem vooral een beslissing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

...

Kies een goed moment uit

Misschien is het inderdaad niet het beste moment om je dringende zwangerschapswens boven te halen in het midden van een verbouwing of net tijdens een hele drukke periode op het werk. Als je je kinderwens wil bespreken met je partner plan je best een moment in waarop jullie beiden voor het gesprek openstaan, en niet zomaar tussen de soep en de patatten door. Boek misschien een romantisch weekendje weg? Of knijp er eens tussenuit voor een dagje aan zee? Kies een rustig moment uit wanneer jullie alleen zijn en er zonder afleidingen over kunnen praten.

...

Rationele argumenten

Een kinderwens is een zeer emotioneel gegeven. Alleen reageert niet iedereen op emoties. Voor sommige mensen is het belangrijk om rationeel na te denken over belangrijke beslissingen en alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Als jij en je partner met een impasse geconfronteerd worden, dan kan het helpen om allebei de argumenten pro/contra uit te schrijven en ze nadien met elkaar te delen in een open gesprek. Vertel elkaar waarom de timing nu wel of niet goed uitkomt, praat over je angsten en verlangens, bekijk samen jullie financiële situatie. Luister met een open geest naar je partner. Je partner moet jou diezelfde kans geven.