Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

GEZOND ZWANGER WORDEN: DO’S EN DON’TS

Jij en je partner hebben beslist om aan kinderen te beginnen. Proficiat! Deze periode is zeer belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige baby. Dit overzicht zet nuttige tips om gezond zwanger te worden op een rijtje.

DO’S

...

1. Ga langs bij je dokter of gynaecoloog

De allerbelangrijkste stap nadat jullie beslissing vastligt, is een bezoek bij je dokter of gynaecoloog. Zij zullen je begeleiden doorheen het proces en je helpen bij alle vragen over het voorbereiden van je zwangerschap. Zij kennen ook je medische voorgeschiedenis en zullen eventueel ook een check up aanraden. De arts kan bovendien vragen naar de erfelijke aandoeningen in jullie families om bepaalde ziektes uit te sluiten.

2. Neem foliumzuur

Foliumzuur is noodzakelijk doorheen de hele zwangerschap: vanaf het moment dat je stopt met je anticonceptie tot en met de borstvoeding. Artsen raden het gebruik aan omdat het aangeboren afwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen. Tijdens de planningsfase nemen slechts vijf op de tien Belgische vrouwen (55,8%) foliumzuur, dat cijfer moet dus absoluut de hoogte in. Neem dus dagelijks 0.4mg foliumzuur in.

Omnibionta Pronatal bevat het actieve bestandsdeel van foliumzuur aan, namelijk Metafolin®, elk tablet bevat verschillende vitaminen en mineralen waaronder 200µg foliumzuur en 400µg Metafolin®.

3. Ovulatie berekenen

Tijdens de eerste 24 uur van de eisprong (die in het totaal ongeveer 72 uur duurt) kan je zwanger worden. Naar deze periode wordt reikhalzend uitgekeken want het is enkel nu dat je eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gedurende die 24 uur moeten jij en partner dus zeker seks hebben.  Er bestaan verschillende manieren om het tijdstip van je eisprong te bereken, zoals je cyclus in kaart brengen, je temperatuur meten of met een hormonentest.

...

4. Zorg voor een gezonde levensstijl

Je kan de gezondheid van je baby al van voor de verwekking positief beïnvloeden. Het is dus heel erg belangrijk dat zowel jij als je partner een gezonde levensstijl hebben. Gezond leven verhoogt ook je kans op de bevruchting, daarom zijn volgende tips belangrijk bij het nastreven van een gezonde levensstijl:

  • Stoppen met roken
  • Geen alcohol meer drinken
  • Minder koffie drinken (maximaal 0,5 liter koffie (4 tassen) per dag)
  • Gezond eten: genoeg fruit, groenten, water, brood en zuivel. Zorg ervoor dat je niet te veel vet, zout en suiker binnen krijgt.
  • Als je in een omgeving werkt waar er toxische stoffen kunnen vrijkomen, maak dan een afspraak met je arbeidsgeneesheer om die risico’s te bespreken
  • Geen drugs nemen
  • Voldoende slapen
  • Regelmatig bewegen

DON’TS

1. Maak je niet teveel zorgen

Dit is een spannende periode! Zwanger worden kan niet snel genoeg gaan en je droomt er al van om die mooie baby in je armen te houden. Sommige vrouwen kunnen snel zwanger worden, bij anderen duurt het wat langer. Uit onderzoek blijkt dat 92% van alle vrouwen binnen het jaar zwanger wordt, dus maak je niet teveel zorgen als het wat langer duurt dan bij je zus of vriendin. 

...

2. Klap niet dicht over je plannen

Uit onderzoek blijkt dat 1 op 3 Belgische vrouwen hun plannen om zwanger te worden met niemand behalve hun partner deelt. Nochtans is een luisterend oor vaak wat we nodig hebben, zeker als je langer dan verwacht moet wachten. Neem een goede vriendin in vertrouwen, meld je aan bij een forum over fertiliteitsproblemen of neem contact op met een patiëntenvereniging zoals de Verdwaalde Ooievaar. Je kan natuurlijk ook heel openhartig zijn over je zwangerschapswens, wij juichen het doorbreken van het taboe alleen maar toe!

...

3. Wees niet te streng voor jezelf

Geniet gerust eens van de avondje voor de tv met een zak chips en geniet ’s morgens van een heerlijk kop stomende koffie. Ja, gezond eten en veel bewegen is belangrijk, maar als je te streng bent voor jezelf kan dat je veel onnodige stress bezorgen. Positief blijven is de boodschap.

4. Laat de romantiek niet varen

Laten we eerlijk zijn, je ovulatie berekenen en temperaturen meten is niet altijd bevorderlijk voor de romantiek. Hou het speels en leuk, probeer het niet als een race tegen de klok te beschouwen.