Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Foliumzuur slikken: wanneer en waarom?

Foliumzuur is belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden. Dit artikel zet alle info op een rijtje en legt uit waarom foliumzuur noodzakelijk is voor de gezondheid van je baby.

...

Foliumzuur voor de gezondheid van je baby

Foliumzuur voor de gezondheid van je baby

Wil je binnenkort zwanger worden? In dat geval is het belangrijk jouw lichaam goed voor te bereiden op de komst van jouw kleine spruit. Vele toekomstige mama’s vergeten daarbij het belang van foliumzuur om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Val je nu even uit de lucht? Geen paniek, je bent lang niet de enige. 1 op 3 vrouwen weet namelijk niet wat foliumzuur is en welk effect het heeft op de gezondheid van hun baby. We zetten alle belangrijke info hier op een rijtje:

1. Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat ze de aanmaak van gezonde rode bloedcellen stimuleert, een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en aangeboren afwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen.

...

Foliumzuur vs. gezond eten

2. Foliumzuur vs. gezond eten

Er bestaat opvallend veel verwarring over het verschil tussen gezonde voeding en foliumzuur. Een kwart van de Belgische vrouwen (24,4%) denkt dat een gezond dieet tijdens de planningsfase volstaat, een mythe die zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen moet worden. Wetenschappelijk onderzoek stelt duidelijk dat het onmogelijk is voor zwangere vrouwen om voldoende foliumzuur uit voeding te halen. De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt dan ook aan om dagelijks 0.4mg foliumzuur in te nemen1.

3. Wanneer moet ik foliumzuur nemen?

Voor elke zwangere vrouw is foliumzuur een must have. Kind en Gezin raadt je dan ook aan om foliumzuursupplementen te nemen vanaf het moment dat je stopt met je contraceptie tot het einde van de eerste 3 maanden van de zwangerschap2. Vrouwen beginnen vaak pas met foliumzuur eens ze weten dat ze zwanger zijn. Onderzoek toont nochtans aan dat het gebruik van foliumzuur tijdens de periode vóór de zwangerschap het risico op neurale buisdefecten, die kunnen leiden tot een open rug of open schedel, aanzienlijk vermindert3. De opname van foliumzuur voor de verwekking van de baby kan zo’n 70% van de neurale buisdefecten voorkomen4.

4. Het nut van multivitamines

Je kan foliumzuur terugvinden in verschillende vormen. Je kan zuivere foliumzuur innemen maar ook multivitamines waarin foliumzuur verwerkt is. Het voordeel van multivitamines is dat ze een reeks bijkomende vitamines en mineralen aanbieden. Aangezien we niet altijd gezond en evenwichtig eten, zijn multivitamines in dat opzicht erg nuttig. Met Omnibionta Pronatal biedt Merck het actieve bestanddeel van foliumzuur aan, namelijk Metafolin®. Elk Omnibionta Pronatal-tablet bevat verschillende vitaminen en mineralen waaronder 200µg Metafolin®. De inname van één tablet per dag gedurende vier weken bezorgt de toekomstige mama een optimaal foliumzuurgehalte5.

Test jouw kennis: juist of fout?

Zin om je kennis over foliumzuur te testen? De drie onderstaande stellingen zijn waar of onwaar. De antwoorden staan onderaan in het artikel. Quizzen maar!

A.     Het is voornamelijk belangrijk foliumzuur in te nemen tijdens de zwangerschap

B.      Voldoende verse groenten en fruit kunnen het gebruik van foliumzuur vervangen

C.     De inname van foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje 

Haal foliumzuur in huis

Na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal mee. Bepaalde vitamines hebben een bewezen gunstig effect op de gezondheid van de baby en foliumzuur is daar één van. Wil jij binnenkort zwanger worden? Dan weet je wat je te doen staat. Vraag raad bij je dokter en haal zo’n pillendoosje in huis

...

Foliumzuur: vraag raad aan je arts

Antwoorden

A.     Fout: Het is belangrijk foliumzuur in te nemen vanaf het stoppen met de pil tot en met de derde maand van de zwangerschap.

B.      Fout: Foliumzuur is terug te vinden in verse groenten en fruit, maar zwangere vrouwen krijgen niet genoeg foliumzuur binnen door het eten van groenten en fruit alleen.

C.      Juist: Foliumzuur kan het risico op geboorteafwijkingen zoals een open rug, open schedel en hazenlip met 70% verkleinen.

 

 1 Hoge Gezondheidsraad: Advies van de Hoge Gezondheidsraad nr. 9213: Voedingssupplementen op basis van de combinatie van vitamine B12 en Foliumzuur. (2014). Retrieved July 18, 2016, from http://health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19074139.pdf.

2 Kind en Gezin: Foliumzuur. (n.d.) Retrieved September 19, 2016, from http://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/zwanger/voeding-en-beweging/foliumzuur/.

3 Cavalli, P. (2008). Prevention of Neural Tube Defects and proper folate periconceptional supplementation. Journal of Prenatal Medecin, 2(4), 40–41.

4 Cavalli, P. (2008). Prevention of Neural Tube Defects and proper folate periconceptional supplementation. Journal of Prenatal Medecin, 2(4), 40–41.

5 Hoge Gezondheidsraad : Advies van de Hoge Gezondheidsraad nr. 8623: Foliumzuur Risk-Benefit Analyse. (2011). Retrieved July 18, 2016, from http://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/19074139/Foliumzuur%20-%20Risk-benefit%20analyse%20%28december%202011%29%20%28HGR%208623%29.pdf