Beheer cookies

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

Onderzoek: 4 op 10 Belgische vrouwen niet voorbereid op zwangerschap

De periode voor de bevruchting beïnvloedt de gezondheid van de baby. Wil je gezond zwanger worden? Dan kan je je dus maar beter goed voorbereiden

Een goede zwangerschapsvoorbereiding begint al voor de bevruchting

Een gezonde baby, dat is zowat de grootste wens die vrouwen koesteren tijdens hun zwangerschap. Maar die wens staat in schril contrast met de manier waarop Belgische vrouwen hun zwangerschap voorbereiden. In medische kringen is het al lang een uitgemaakte zaak: de periode vóór de bevruchting is een beslissende fase voor de gezondheid van de baby. In België blijkt er nog heel wat werk aan de winkel met vier op de tien vrouwen die zich niet voldoende voorbereiden op hun zwangerschap. 

Zwangerschapsvoorbereiding is geen prioriteit voor Belgen

De helft (44,2%) van de Belgische vrouwen neemt niet voldoende voorzorgsmaatregelen tijdens de planningsfase om de gezondheid van hun baby te beïnvloeden. Nochtans is de fase tussen het stoppen van de anticonceptie en het begin van de zwangerschap een beslissende periode voor de gezondheid van de toekomstige baby. “Dat is een zeer opmerkelijk en zorgwekkend cijfer”, stelt dr. Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG). “De meeste vrouwen beseffen wel dat een zwangerschap een aanpassing van hun levensstijl vraagt. Maar blijkbaar voegen maar weinigen effectief de daad bij het woord tijdens de voorbereiding van hun zwangerschap.”

Bij de eerste plannen om zwanger te worden, consulteren de meeste Belgische vrouwen hun gynaecoloog. Opmerkelijk is dat drie op tien vrouwen (31,7%) die cruciale stap overslaan.  Bovendien gaat slechts één op vier vrouwen (24,7%) online op zoek naar bijkomende informatie eens ze tot het besluit komen om hun gezin uit te breiden. Één op de zes (16%) van de ondervraagde vrouwen in België treft zelfs helemaal geen voorbereidingen in de fase voor de bevruchting.

Belang van foliumzuur onbekend bij vele Belgen

De zeer beperkte zwangerschapsplanning bij vrouwen uit zich ook bij het gebruik van folaten, waarvan foliumzuur het bekendste element is. Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat ze de aanmaak van gezonde bloedcellen stimuleert, een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en aangeboren afwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen. Tijdens de planningsfase nemen slechts vijf op de tien Belgische vrouwen (55,8%) foliumzuur. Meer nog: 4 op 10 vrouwen (40,3%) is ervan overtuigd dat foliumzuur niet belangrijk is tijdens de planningsfase.

 “Er is dringend nood aan meer bewustzijn rond de impact van foliumzuur tijdens de planningsfase. Vrouwen weten nu nog te weinig over de positieve eigenschappen van foliumzuur op de gezondheid van hun toekomstige baby.”, zegt dr. Van Wiemeersch. 

Positief effect bewezen: planning stimuleert gezondheid baby

Onze gezondheid wordt slechts voor een kwart bepaald door onze genen[1]. Dat betekent dat tot 75% gestuurd kan worden door de interactie van de genen met de levensstijl van de moeder. “De vaststelling dat de levensstijl van de moeder de baby niet enkel beïnvloedt tijdens de zwangerschap, maar bepalend is voor zijn gezondheid doorheen zijn hele leven is cruciaal, want veel mensen onderschatten dit levensbelangrijke aspect”, verduidelijkt dr. Van Wiemeersch.

Lees meer over gezond zwanger worden: tips voor een gezonde zwangerschap en een gezonde baby!

¹Teh AL et al. Genome Res. 2014. 24: 1064-1074.