Cookie Consent

U gaat de Femibion ​​website verlaten en wordt doorgestuurd naar een externe leverancier / partner website. Wilt u doorgaan?

DNA en baby’s:
hoe zit dat juist in mekaar?

Jouw DNA heeft een grote invloed op je baby. Het beslist voor een groot deel hoe je baby eruit ziet en wat voor een persoonlijkheid het heeft. De basis van DNA en baby’s eenvoudig uitgelegd.

Waarom is mijn baby zo en niet anders?

Hoe komt het dat onze baby niet dezelfde kleur ogen heeft als wij? Waarom lijkt ons kindje als twee druppels water op zijn oudere broer? Ik weet wel dat genetica en DNA er iets mee te maken hebben, maar de exacte verklaring blijft een raadsel… In dit artikel bespreken we de basis van DNA en de invloed van DNA op baby’s.

...

DNA en baby’s

DNA: een samenvatting

Onze genen bevatten instructies over welk soort levend wezen we zijn (mens, walvis, palmboom, enz.), over hoe we eruit zien (huidskleur, lengte, enz.), over hoe we moeten overleven en over hoe we met onze omgeving moeten omgaan.

In elke cel in ons lichaam zitten een reeks chromosomen. Niet alle levende wezens hebben evenveel chromosomen. Bijvoorbeeld: mensen hebben 23 paar chromosomen terwijl fruitvliegjes vier paar chromosomen hebben. Die chromosomen bestaan uit lange strengen DNA (desoxyribonucleïnezuur), die op hun beurt weer zijn opgemaakt uit genen. Elk gen is opgemaakt uit vier soorten nucleotiden: A (adenine), C (cytosine), G (guanine) en T (thymine). Deze vier letters vormen lange combinaties, en het zijn die combinaties die bepalen of je blauwe of groene ogen hebt. Bijvoorbeeld:

  • Groene ogen: AAACCGGTTTTT
  • Blauwe ogen: AAACCGGTTTAA

De combinaties zijn vaak heel gelijkaardig, in dit geval zijn het de laatste twee letters die de kleur van je ogen bepalen.

Het DNA van mama en papa

Nu weten we hoe DNA in elkaar zit, maar wat heeft dat te maken met erfelijkheid? Al onze genen worden bepaald door onze ouders (en al onze voorouders). 50% van onze genen krijgen we van onze moeder en 50% van onze vader. Meer bepaald: in elk van onze 23 paar chromosomen erven we 1 chromosoom van onze moeder en 1 chromosoom van onze vader.

Sommige genen zijn dominanter dan andere. Het gen voor bruine ogen is dominanter dan het gen voor blauwe ogen. De dominante genen dringen zich op en zorgen ervoor dat jij bruine ogen hebt zoals je moeder in plaats van blauwe ogen zoals je vader.

DNA versus omgevingsfactoren

DNA wordt door toekomstige ouders vaak in verband gebracht met erfelijke aandoeningen.  Erfelijke aandoeningen worden van ouders op kinderen doorgegeven. Voorbeelden zijn hemofilie (bloedstollingsstoornis), de ziekte van Huntington (hersenaandoening) en in sommige gevallen het Down syndroom, Ze zijn te wijten aan afwijkingen in de genen of chromosomen. Die afwijkingen komen niet altijd tot uiting, maar ze worden wel altijd doorgegeven en kunnen in een latere generatie tevoorschijn komen. Het kan dus zijn dat twee ouders perfect gezond zijn, maar dat hun kind geboren wordt met een erfelijke aandoening. 

...

Levensstijl moeder

Onze gezondheid wel wordt slechts voor een kwart bepaald door genetische factoren. Dat betekent dat tot 75% gestuurd kan worden door de interactie van de genen met de levensstijl van de moeder6. Met andere woorden: de mama in spe heeft een hele belangrijke rol te spelen bij de gezondheid van haar baby, zowel bij de voorbereiding van de zwangerschap als tijdens en na de zwangerschap zelf. Nochtans blijkt dat vier op de tien Belgische vrouwen zich niet voldoende voorbereiden op hun zwangerschap. Hoe kan je dat wel doen? Vanaf het moment dat je de beslissing hebt genomen om zwanger te worden, moet je:

1.       Een afspraak maken bij de gynaecoloog/arts

2.       Foliumzuur beginnen innemen om het risico op aandoeningen zoals een open rug of open schedel te verminderen

3.       Gezond leven (geen alcohol, stoppen met roken, voldoende slapen, enz.)

4.       Het tijdstip van de eisprong uitrekenen

 

Lees meer over de do’s en dont’s van een goede zwangerschapsvoorbereiding

6 Teh AL et al. Genome Res. 2014. 24: 1064-1074.